Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Melodifestivalen

David Lindgren och Wiktoria till final

David Lindgren och Wiktoria tog hand om de båda finalbiljetter som stod på spel på lördagen i Malmö arena.
David Lindgren och Wiktoria tog hand om de båda finalbiljetter som stod på spel på lördagen i Malmö arena. Foto: Henrik Montgomery / TT

Wiktoria, du är i schlagerfinal! När namnet ropades upp var debutanten i chock. Förhandsfavoriten med den tuffa lasershowen – David Lindgren – kan också ladda för Melodifestivalfinal i Stockholm.

– Ett hattrick, det känns så sjukt stort, säger Lindgren.

Mest schlagersurr har det varit om tre unga tjejer – Molly Pettersson Hammar, Isa och Wiktoria. Ändå var det en överraskning att Wiktorias namn lästes upp som finalist under delfinalen i Malmö. Väntan i greenroom var nervpirrande för debutanten.

– Det var jättenervöst, jag trodde först att de sa fel namn. Mina låtskrivare började skrika av glädje och sa att jag skulle ner till scenen. Själv var jag mest chockad, säger Wiktoria till TT.

Hennes spexiga nummer, där animationer projiceras på kläderna, har fått många att häpna.

– Jag har jobbat hårt och repat mycket, förhoppningsvis går det lika bra i finalen, säger Wiktoria.

Kvällens andra överraskning var att Isa ”bara” gick till Andra chansen.

– Jag trodde att jag skulle bli mindre glad över Andra chansen än vad jag faktiskt blev. Men efter att jag hade kört kände jag att jag skulle vara nöjd oavsett hur det skulle gå i tävlingen. Nu får jag ju åka till Halmstad också, där har jag aldrig varit, säger Isa till TT.

David Lindgren är också klar för final den 12 mars – lasershowen i numret ”We are your tomorrow” gick hem i stugorna.

– Det här känns helt galet, jag var så sjukt nervös när jag satt med de fyra tjejerna i greenroom, säger han till TT.

Den tuffa lasershowen har varit en snackis under hela veckan. Anledningen: Det har varit svårt för tv-kamerorna att fånga vad David Lindgren gör med händerna, när han står på podiet i början av numret.

Tanken är att han liksom ska dirigera fram laserstrålarna. Men kombinationen av rök och laser har gjort det svårt för lasereffekten att gå genom rutan. Tack och lov verkade allt klaffa bättre under skarpt läge i delfinalen – och Lindgren var klar för final.

Till Andra chansen i Halmstad den 5 mars tar Isa med sig Molly Pettersson Hammar.

– Jag är så otroligt lycklig. Det känns verkligen som en revansch, säger Molly Pettersson Hammar.

Redan på förhand undrade många vad som skulle hända med schlagerstjärnan Charlotte Perrelli – som i förra veckan petades från programledarrollen eftersom detaljer i hennes reklamuppdrag inte går hand i hand med SVT:s policy.

Med facit i hand konstaterar nu många att Perrelli trots allt fungerade som en slags programledare i början av programmet.

Resultatet i Malmö

• Till final: David Lindgren, Wiktoria
• Till Andra chansen: Molly Pettersson Hammar, Isa.
• Utslagna: Krista Siegfrids, Victor och Natten, Isaksson, Nilsson & Svenningsson

Nästa lördag hålls deltävling 3 i Norrköping, därefter väntar Gävle. Andra chansen hålls i  Halmstad och finalen går i  Solna den 12 mars. Vinnaren tävlar i  Eurovision Song Contest i  Stockholm i maj.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.