Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Melodifestivalen

Digital show är årets scentrend

Ace Wilder med sitt tekniskt avancerade nummer i den första deltävlingen.
Ace Wilder med sitt tekniskt avancerade nummer i den första deltävlingen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Förra året fick Måns Zelmerlöw hjälp av en liten figur att vinna Eurovision song contest. Nu vill alla ha en spektakulär digital scenshow. Men trenden mattas av något under kvällens deltävling.

– I helgens tävling blir det stora nummer med analog mänsklig kraft och dans, säger tävlingsproducenten Christer Björkman.

Melodifestivalen har hittills utmärks sig genom att flera av artisterna tycks ha gått i Måns Zelmerlöws spår med tekniskt avancerade scennummer. Två exempel på den digitala trenden är Wiktorias låt ”Save me” som gick direkt till final förra veckan och Ace Wilders ”Don’t worry” som även den är finalklar.

– Norrköping har en mer analog arena som inte har samma förutsättningar som de andra scenerna, säger Christer Björkman.

Han tycker att det var väntat att ny teknik skulle ta sig upp på Melodifestivalscenen.

– Jag tror att det är flera faktorer som spelar in i trenden, dels är det så klart Måns, dels var tiden också mogen. Man försöker återskapa en musikvideo på tre minuter, samtidigt som man vill väva in moment som överraskar.

Hur mycket krut artisterna lägger på att göra sina scenshower till något extra, tror Christer Björkman kan påverka utgången i finalen. Artist, låt och scenakt måste arbeta för att lyfta varandra, förklarar han.

– Det återstår att se om de mer analoga showerna minskar deras vinstchanser. Det är svårt att sia om, det är möjligt, men det kan också uppstå en mättnad när det blir en sådan här trend, säger han.

En risk med trenden är, enligt Christer Björkman, att artisterna tappar kontakt med tittarna, att den digitala tekniken skapar en distans.

– Det gäller att sålla i det där, det är inte alltid bra. Känner man inget för numret lyfter man inte luren, säger Christer Björkman.

Mellan numren är det bara 50 sekunder avsatt för att förebereda scenen. Den tiden avgör till stor del hur avancerad teknik man kan använda.

– Vi höjer hela tiden ribban för vad vi klarar av på de 50 sekunderna.

Christer Björkman arbetar – parallellt med Melodifestivalen – med att producera numren till Eurovision song contest som intar Globen i maj.

– Vi kan redan nu se att artisterna i Europa också har inspirerats av Måns Zelmerlöw. Det blir fler digitala framträdanden i Eurovision, säger Christer Björkman.

Så här röstar du

Så funkar det: I den första röstningsomgången åker två bidrag ut och fem går vidare till nästa omgång. Räkneverken nollställs inte, utan tittarna fortsätter att rösta i andra omgången där två bidrag går till final, två till Andra chansen och ett bidrag åker ut.

Så röstar du: Man kan rösta via telefon eller sms. Det finns ett billigare nummer och ett dyrare, där en del av summan går till Radiohjälpen. Även den omdiskuterade appen är tillbaka. Med hjälp av den kan man i år ”hjärtrösta” gratis upp till fem gånger på varje bidrag under hela tävlingen.

Melodifestivalen 2016 – deltävling 3 direktsänds från Himmelstalundshallen i Norrköping i SVT1 i kväll, lördag 20 februari, kl 20.00–21.30.

Nästa lördag hålls deltävling 4 i Gävle. Därefter väntar Andra chansen i Halmstad (5/3) och finalen i Stockholm (12/3). Vinnaren tävlar i Eurovision song contest i Stockholm i maj.

1 SaRaha ”Kizunguzungu”Telefonrösta:

1 SaRaha ”Kizunguzungu”

Telefonrösta: 099-902 01 eller 099-202 01.

Smsa: 01 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: Anderz Wrethov, Sara ”SaRaha” Larsson, Arash Labaf.

Bakgrund: Melodifestivaldebutanten Sara Larsson är född i Sverige men uppväxt i Tanzania, där hon gjort karriär under artistnamnet SaRaha. Har flyttat fram och tillbaka mellan länderna och sjunger delvis på swahili. Låten ”Mbele Kiza” nosade på Svensktoppen 2014.

Småplastig afropop

Låtens titel betyder yrsel och ger om inte annat en tippande schlagerkritiker huvudbry. ”Kizunguzungu” är en medryckande gladchock med östafrikanska rytmer och dancehallvibbar, lite i stil med Shakiras VM-låt. Soundet påminner också om Stella Mwangis norska ESC-bidrag och Mary N’diayes ”Gosa” som inte nådde någon större framgång i Melodifestivalen 2013. Den här sortens afropop blir lätt lite småplastig och stel. Inte minst på grund av SaRahas spejsade outfit med vassa axelsköldar, ton i ton med de kulörta led-projektionerna.

Johanna tippar: sjua.

Låten bit för bit

36 % afropop

34 % gladchock

18 % språklektion

12 % ”Waka waka (This time for Africa)”

2 Swingfly feat. Helena Gutarra ”You carved your name”

Telefonrösta: 099-902 02 eller 099-202 02.

Smsa: 02 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: Jocke Åhlund, Andreas Kleerup.

Bakgrund: Rapparen Swingfly ingick i musikkollektivet Blacknuss, slog igenom 2004 med Teddybears Sthlm-låten ”Hey boy” och tog sig direkt till final i Melodifestivalen 2011. Helena Gutarra är känd från punkrockbandet La Puma och talangtävlingen ”The voice Sverige”.

Refrängstark rapdänga

Det börjar som en rätt typisk Teddybears/Åhlund-låt. Swingfly är en stenhård MC av den gamla skolan, Helena Gutarra kompletterar med tuggummihäftande rockrefräng. Ändå blir det rätt slappt. Electrosvänget ligger långt från Kleerups hitmeriter och drivet i ”Me and my drum”. Den humoristiskt twittrande Södermalmspolisen som larmade om Samir & Viktors uppmaning till nakenbad på Sergels torg har säkert synpunkter på raderna ”got some greens in my jeans/got a pocket full of trees” som knappast syftar på broccoli.

Johanna tippar: Andra chansen.

Låten bit för bit

25 % gräsrotsrap

25 % rockrefräng

25 % electrosväng

25 % suspekt text

3 Smilo ”Weight of the world”

Telefonrösta: 099-902 03 eller 099-202 03.

Smsa: 03 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: Arvid Ångström, Dennis Babic, Oscar Berglund Juhola, Anton Göransson, Robin Danielsson.

Bakgrund: Dj-killarna Arvid Ångström, Dennis Babic och Oscar Berglund Juhola utgör Smilo (tidigare Smajl och Smajling Swedes). Trion handplockades till Melodifestivalen efter fjolårets finalplats med låten ”Goosebumps” i talangprogrammet ”Svensktoppen nästa”.

Arenahouseparodi

När Swedish House Mafia är borta dansar Smilo på dj-podiet. Den här valpiga trion vill veva näve ihop med de stora grabbarna, men framstår mest som en parodi på hela arenahousefenomenet – komplett med Smiloballonger och sprakande pyroteknik. Arvid Ångström är en svajig vokalist och soundet kopierar Aviciis EDM-country. Men budskapet om att bära världens problem på gemensamma axlar är ju ändå lite vackert. Smilo kan mycket väl gå hem hos den minderåriga Summerburstgenerationen och skratta sig hela vägen till Andra chansen.

Johanna tippar: sexa.

Låten bit för bit

99 % arenahouseparodi

1 % budskap

4 After Dark ”Kom ut som en stjärna”

Telefonrösta: 099-902 04 eller 099-202 04.

Smsa: 04 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, Lina Eriksson, Kent Olsson, Calle Kindbom.

Bakgrund: 40-årsjubilerande dragshowgruppen After Dark startades av Christer Lindarw 1976 och har tävlat i Melodifestivalen två gånger: ”La dolce vita” kom trea i finalen 2004.

Kuriosa: Sätter i höst upp avskedsshowen ”This is it” på Rondo i Göteborg.

Självlysande dragshow

Den här typen av glittrande schlagerbidrag borde vara obligatoriska på varje Melodifestival med självaktning. Musiken lyckas kanske inte riktigt hitta fram till modern tid på samma sätt som textens fyndiga referenser till Madonna, ”Lady Gagalicious” och Beyoncé. Men med hyfsat uppdaterad discoknyck och läckert partydriv blir det en självlysande After Dark-show på tre minuter. Med blinkande versaler. Osäkert hur långt Conchita Wurst-effekten räcker, men Christer Lindarw är (ursäkta anglicismen) fabulous på sitt eget sätt.

Johanna tippar: Andra chansen.

Låten bit för bit

35 % discoschlager

35 % glitterfaktor

22 % ”La cage aux folles”

8 % tonartshöjning

5 Lisa Ajax ”My heart wants me dead”

Telefonrösta: 099-902 05 eller 099-202 05.

Smsa: 05 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad, Nikki Flores, Sara Forsberg.

Bakgrund: Flitig deltagare i talangjakter såväl i Sverige som utomlands. Vann ”Idol” 2014 och tävlar nu för första gången i Melodifestivalen.

Kuriosa: Har varit med i sånggruppen Helges All Stars som även skolat Amy Diamond, Zara Larsson och Molly Sandén.

Returpappersbeige radiohit

Lisa Ajax har rösten och talangtävlingsrutinen, men frågan är om hon verkligen klarar av att göra en opersonlig universallåt till sin egen. De regerande Eurovisionmästarnas fjärde bidrag i år är modern r’n’b-pop med orientalisk touch och en produktion som skulle passa alltifrån Zara Larsson till Rihanna. Soundet låter stort och snyggt – som en returpappersbeige radiohit. Det bleka intrycket förstärks av en toapappersliknande scenografi och ett gäng dansare i vita fladdriga kläder, av allt att döma inspirerade av tvångströjor.

Johanna tippar: femma.

Låten bit för bit

45 % radiohit

30 % snygg produktion

15 % toapappersremsor

10 % Zara Larsson

6 Boris René ”Put your love on me”

Telefonrösta: 099-902 06 eller 099-202 06.

Smsa: 06 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: Boris René, Tobias Lundgren, Tim Larsson.

Bakgrund: Vid sidan av fotbollsspelandet i superettanlaget Degerfors IF satsar Boris Lumbana på singer/songwriter-karriären under artistnamnet Boris René. Den musikaliske mittfältaren släppte Spotifysingeln ”Alive” 2013 och debuterar nu i Melodifestivalen.

90-talsdansant soulpop

Det är lite Londonbeat och ”I’ve been thinking about you” över det dansanta och fingerknäppsdirekta 90-talssoundet. Samt en hel del Guy Sebastian från Eurovisionfinalen i fjol. Men Boris René har inte bara hatten och housepianot, utan också självförtroendet, en snyggt småhes soulpopröst och ett riktigt schysst sväng. Scenen är pyntad med kärleksröda led-kuber och om SVT bara kan besinna sig med den hysteriska strålkastarbehandlingen borde den här liraren ha finalplatsen eller åtminstone Andra chansen-biljetten i en liten ask.

Johanna tippar: final.

Låten bit för bit

41 % housepiano

29 % 90-tal

12 % ”I’ve been thinking about you”

10 % Guy Sebastian

8 % passion

7 Oscar Zia ”Human”

Telefonrösta: 099-902 07 eller 099-202 07.

Smsa: 07 till 729 99 eller 722 11.

Låtskrivare: Oscar Zia, Victor Thell, Maria Smith.

Bakgrund: Medverkade i TV4-programmet ”X factor” 2012 och debuterade i Melodifestivalen 2013 tillsammans med Behrang Miri och Loulou Lamotte. Ställde året efter upp som soloartist och gick då direkt till final. Är sidekick i P3-programmet ”Relationsradion”.

Briserande 80-talsballad

Nej, jag trodde aldrig att jag skulle skriva de här orden, men Oscar Zia och hans låtskrivarpartner (som låg bakom Samir & Viktors ”Groupie”) har snott ihop en existentiell och humanistiskt engagerande arenaballad med bombmoln i fonden. ”Human” har ett stort sound med breda axelvaddar, elektroniska effekter och briserande 80-talsrefräng. Stilbytet kan ställa till det precis som för Isa i förra deltävlingen. Men den här vuxnare låten passar verkligen Zia helt perfekt och det vore orättvist om finalplatsen gick upp i rök.

Johanna tippar: final.

Låten bit för bit

30 % arenaballad

30 % 80-talsrefräng

20 % engagemang

15% rökeffekter

5 % The Killers

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.