Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Melodifestivalen

Fahl: Få har varit så värdiga vinnare

Segerglädje i går kväll: Österrikes Conchita Wurst.
Segerglädje i går kväll: Österrikes Conchita Wurst. Foto: Frank Augstein

Det var faktiskt svårt att hålla tårarna tillbaka när Österrike och Conchita Wurst vann Eurovision song contest.

De öronbedövande vrålen inne i arenan hördes genom tv-rutorna, och i presscentret bredvid arenan i Köpenhamn där fans och journalister såg tävlingen jublades det.

Den österrikiska dragshowartisten med skägg och guldglimrande långklänning blev en symbol under veckan som ledde upp till finalen – ett ställningstagande för allas rätt till sin egen självvalda identitet och mot de hatiska anti-hbtq-vindar som viner genom många av de deltagande länderna.

Conchita Wurst hade dessutom en suveränt mäktig James Bond-sountrack/musikalnummer-ballad och ett scenframträdande som kommer att gå till historien som ett av Eurovision song contests mest ikoniska. Sekvensen när videoskärmarna ger henne stora svepande guldbrinnande vingar är en helt magnifik bild som skrek ”vinnare” redan under de första repetitionerna. Få Eurovisionvinnare någonsin har känts så värda segern som Conchita Wurst.

Det går alltså inte att vara särskilt besviken på Sveriges och Sanna Nielsens tredjeplats. Det hade varit fantastiskt att få se Nielsen – som ställt upp i Melodifestivalen sex gånger tidigare utan att vinna – ta hem Europasegern, men det hade väl egentligen inte varit särskilt praktiskt för Sverige att arrangera ett nytt Eurovision så snart efter förra gången.

Det skulle också ha blivit tredje året i rad som Skandinavien har värdskapet, vilket inte heller är bra för tävlingen i stort.

Så när presscentret och arenan i Köpenhamn exploderade av stöd för Österrike var det helt självklart. Conchita Wurst var en alldeles lysande Fenix och rätt låt vann.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.