Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Melodifestivalen

Frans vann Melodifestivalen 2016 med ”If I were sorry”

Frans blev överlägsen vinnare av Mellon, med sin låt ”If I were sorry”.
Frans blev överlägsen vinnare av Mellon, med sin låt ”If I were sorry”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blev 17-årige Frans Jeppsson-Wall som vann Melodifestivalen 2016 med låten ”If I were sorry”. I finalen vann Frans överlägset svenska folkets röster men det var Oscar Zia som kammade hem de flesta av de internationella jurymedlemmarnas poäng.

– Det känns galet, säger Frans Jeppsson-Wall direkt efter att rösterna räknats samman på Friends arena på lördagskvällen och det blev klart att han vunnit Melodifestivalen 2016.

– Jag hade bara en tanke. Skolan på måndag, säger Frans och skrattar.

Frans gick direkt till final från den fjärde deltävlingen och har den senaste veckan varit överlägsen favorit. Trots höga förväntningar höll han för trycket och fick till slut ta emot vandringspriset Sångfågeln från förra årets vinnare Måns Zelmerlöw. Och Frans tog inte ut segern i förskott.

– Jag har varit medveten om det men jag har inte låtit det påverka mig. Jag har inte lagt någon extra stress på mig själv på grund av det.

Låten ”If I were sorry” har Frans själv varit med och skrivit tillsammans med melodifestivalveteranerna Oscar Fogelström, Michael Saxell och Fredrik Andersson. Under finalen utbröt det överlägset största jublet i Friends arena när Frans tog plats på scen.

– Jag är så tacksam över publikens mottagande ikväll, säger Frans. Publiken har varit underbar.

I finalen, som för fjärde året i rad hölls på Friends arena, utsågs vinnaren både med hjälp av publikröster och internationella jurygrupper. Oscar Zia låg etta efter att juryrösterna räknats samman, men han är inte besviken på andraplatsen.

– Det känns verkligen superbra, det var en så spännande final och jag är supernöjd, säger Oscar Zia.

• Läs mer – Johanna Paulsson: Storfavoriten Frans charmade hem segern i Melodifestivalens final

Finalen blev slutet på den sex veckor långa tävlingsturnén och Melodifestivalen tycks inte tappa i popularitet. Under deltävlingarna slogs rekord i antalet röster flera gånger. Christer Björkman, som är exekutiv producent, är nöjd.

– Det har blivit väldigt mycket hits som har röstats fram, och det är det som ger näring åt den här tävlingen, att låtarna tas emot av en publik även utanför det här forumet, säger han.

Frans Jeppsson-Wall får nu uppdraget att representera Sverige i Eurovision song contest på hemmaplan. Om den internationella schlagerpubliken uppskattar hans pojkaktiga charm lika mycket som svenska folket återstår att se.

– För mig är det det största, en så stor ära. Jag har nog inte insett det ännu, säger Frans Jeppsson-Wall.

ESC går av stapeln i Globen i Stockholm i maj. Två semifinaler hålls 10 och 12 maj och finalen lördag den 14 maj. Frans Jeppsson-Wall och Sverige är i egenskap av arrangörsnation direktkvalificerade till finalen.

Så blev resultatet i Melodifestivalens final 2016

1. ”If I were sorry”, Frans (156 poäng)
2. ”Human”, Oscar Zia (132 p)
3. ”Don’t worry”, Ace Wilder (118 p)
4. ”Save me”, Wiktoria (114 p)
5. ”Constellation prize”, Robin Bengtsson (83 p)
6. ”Youniverse”, Molly Sandén (76 p)
7. ”My heart wants me dead”, Lisa Ajax (56 p)
8. ”Håll om mig hårt”, Panetoz (53 p)
9. ”Kizunguzungu”, Saraha (47 p)
10. ”Put your love on me”, Boris René (41 p)
11. ”We are your tomorrow”, David Lindgren (39 p)
12. ”Bada nakna”, Samir & Viktor (31 p)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.