Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Melodifestivalen

Sannolikt har vi redan fått höra ett av mellons starkaste bidrag

Foto: Jessica Gow / TT

KOMMENTAR. Man älskar ju ett genombrott. Nano fick ett på lördagskvällen; den helt oglamoröse fyrabarnsfarsan från Södertälje med mjuk djup röst. Det var ingen större överraskning – hans låt ”Hold on” seglade upp som storfavorit så fort han hade repeterat den första gången på scenen, den kändes liksom större, fullare, mer färdig, än alla de övriga låtarna tillsammans. Sannolikt har vi redan fått höra ett av tävlingens starkaste bidrag.

Ace Wilder knep som väntat den andra finalplatsen med sin pastellfärgade somriga finna-sig-själv-i-vildmarken-hit, som också är en ruskigt stark schlager – jag blir inte förvånad om båda kvällens finalister är med i toppstriden om en biljett till Eurovision Song Contest i Kiev i maj.

Läs även: Favoriterna höll – fiasko för Perrelli

Det var över lag som det ska vara: ett spretigt startfält med höga toppar och djupa dalar. Youtubesnubbkvartetten De Vet Du knep en Andra chansen-plats med sin barnvänliga bilshow trots en riktigt tunn soppa till låt, och Boris Renés lättförglömliga men glada dänga tog den andra.

Programledartrion var trygga och trevliga (och Clara Henry bäst!). Men jag vill notera att vi såg säsongspremiären av Sveriges största tv-underhållningsprogram med flera miljoner tittare där redaktionen rimligen haft åtminstone sedan i höstas på sig att jobba med innehållet – och det bästa de lyckas åstadkomma är ett öppningsnummer där de stackars programledarna tvingas sjunga en fullkomligt debil text om att inte glömma tacos i ugnen och en refräng bestående av orden ”mello – MELLO, mellomello – MELLOMELLO”? Jag kräver inte Polarprisnivå på pausunderhållningen, men någon måtta får det ändå vara.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.