Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Melodifestivalen

Ordningen återställd inför Melodifestivalens final

Andra chansen har länge varit den moderna Melodifestivalens sorgebarn. SVT har på olika sätt laborerat med hur man ska göra det här uppsamlingsheatet till en temperaturhöjare inför finalen. I år skulle duellformatet effektiviseras ytterligare för att öka spänningsmomentet.

Under sändningen talades det om ”Melodifestivalens svettigaste tävling”, men programtempot var tämligen lojt efter en lyxig start med James Bond-tema. Musikalrivalerna Ola Salo och Peter Jöback stod för vassare shownummer än replikskiften, medan fjolårsfavoriten Hasse ”Kvinnaböske” Andersson höjde trivselnivån med ”Guld och gröna skogar”.

Det var väl egentligen bara Boris Renés rond mot Albin & Mattias som såg ut att bli en riktig nagelbitare, men när resultatet presenterades var ordningen återställd med fotbollsspelarens 90-talsdansanta soulpopnummer ”Put your love on me” helt rättvist till finalen. I övrigt stod det ganska tidigt klart vilka bidrag som hade chansen att gå vidare i duellernas ganska omaka möten; dansfrämjande låtar har helt enkelt haft ett naturligt försprång i tävlingen hittills. Såväl Panetoz som Saraha höll sig kvar i tävlingen tack vare folkfeststämningen. Även Samir & Viktor skrålade sig precis som i fjol vidare till finalen och SVT kunde stoltsera med ännu ett röstningsrekord.

Musikjournalisten Anna Charlotta Gunnarson bidrog med en snabbanalys av finalfältet och kunde avfärda ryktet om schlagerns död som betydligt överdrivet. Folkbildning med nördfaktor när den är som bäst.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.