Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Melodifestivalen

Storfavoriten Frans charmade hem segern i Melodifestivalens final

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommentar. SVT:s satsning på att få fram en ny Eurovisionvinnare har visat sig framgångsrik. Ett startfält som under deltävlingarna tycktes ojämnt hade inför finalen koncentrerats till en laguppställning med ovanligt många starka vinnarkandidater.

En av dem var storfavoriten Frans som föga oväntat tog hem segern med god marginal före Oscar Zias 80-talsbriserande arenaballad ”Human” på andra plats och Ace Wilders fräna dansnummer ”Don’t worry” som god trea.

”If I were sorry” är i grunden ingen fantastisk låt, men den här skönt vaggande upptempoballaden har trots allt något som visat sig oemotståndligt. Framgångsformeln är en kombination av den valpiga ”manboy”-faktorn och Frans förmåga att på ett lågmält sätt tända en hel arena. Smolket i glädjebägaren skulle möjligen kunna vara de tämligen ogrundade plagiatanklagelserna mot ”If I were sorry”. Men årets svenska Eurovisionbidrag blev alltså en modern lägereldslåt som av allt att döma har goda chanser att fungera lika effektivt i Europa efter tunnelbanefärden till Globen, även om den internationella juryn hade föredragit Zia som vinnare med ett poäng mer.

Programledarna Gina Dirawi och William Spetz hade ett ungdomligt och sympatiskt tilltal, medan humorinslagen drev hjärtligt med såväl svenska nubbetraditioner som själva TV-produktionen. Med Stina Ekblads recitation av ”Ring Sverige ring”, en pastisch på ”Nyårsklockan”, försökte man också råda bot på Radiohjälpens sjunkande insamlingssiffror.

Nu närmast väntar Eurovisionfinalen i Globen i maj. Därefter bör SVT inför nästa år ta itu med bristen på transparens och den återkommande kritiken mot storbolagens inflytande. Att det speglar skivbranschen gör inte Melodifestivalens pr-plattform mindre problematisk.

Så blev resultatet i Melodifestivalens final 2016

1. ”If I were sorry”, Frans (156 poäng)
2. ”Human”, Oscar Zia (132 p)
3. ”Don’t worry”, Ace Wilder (118 p)
4. ”Save me”, Wiktoria (114 p)
5. ”Constellation prize”, Robin Bengtsson (83 p)
6. ”Youniverse”, Molly Sandén (76 p)
7. ”My heart wants me dead”, Lisa Ajax (56 p)
8. ”Håll om mig hårt”, Panetoz (53 p)
9. ”Kizunguzungu”, Saraha (47 p)
10. ”Put your love on me”, Boris René (41 p)
11. ”We are your tomorrow”, David Lindgren (39 p)
12. ”Bada nakna”, Samir & Viktor (31 p)

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.