Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Melodifestivalen

Nya Melloappen ger mindre pengar till Radiohjälpen

Rekordmånga röster kom in till Melodifestivalens andra deltävling när Wictoria tog sig till final.
Rekordmånga röster kom in till Melodifestivalens andra deltävling när Wictoria tog sig till final.

SVT:s nya röstningsapp har mångdubblat antalet röster i Melodifestivalen i år. Men för Radiohjälpen är den en olycka. Gratisrösterna har gett ett bortfall på en halv miljon kronor – bara på de första två deltävlingarna.

Möjligheten att rösta gratis på sina favoritbidrag med en ny röstningsapp har gjort att antalet röster i Melodifestivalen under de två första deltävlingarna har tiodubblats. I den första deltävlingen i Göteborg registrerades över fyra miljoner röster. Året innan appen infördes, 2014, registrerades 415 421 röster i samma deltävling. I deltävling 2 i år röstades det 4.647.934 gånger – vilket är rekord i antalet röster i Melodifestivalsammanhang.

– Det är helt fantastiskt att så många röstar men själva siffrorna är inte självändamålet. Men de visar ju på ett stort engagemang som vi eftersträvar, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen.

Men för mängden pengar som kommer in till Radiohjälpen är trenden inte alls lika positiv. År 2014, året innan gratisröstningen infördes, fick Radiohjälpen in 1.445.000 kronor på Melodifestivalens röster under de första två deltävlingarna. Efter årets två första deltävlingar har man fått in 965.060 kronor, alltså en minskad intäkt på nästan 500.000 kronor.

– I år ser vi en kraftig nedgång med 25-30 procent per program trots att vi lagt mycket tid på att arbeta fram de appeller vi sänder innan programmen. Vi har haft nedgångar tidigare, men nu efter två program finns det en risk att det vi ser är en trend, säger Per Byman, generalsekreterare för Radiohjälpen.

Anette Helenius på SVT menar att man försökt att förekomma nedgången genom att uppmana de som röstar att skänka pengar via Radiohjälpen.

– Vi puffar inledningsvis i en appell och nämner att man kan skänka pengar när man röstar. Det finns också snabbval via appen där man kan ge en gåva, säger Anette Helenius.

Sammanlagt fick Radiohjälpen in 5,6 miljoner kronor från Melodifestivalen 2014. Och det är runt 70 procent av de icke-öronmärkta medel som Radiohjälpen får in varje år som kommer från Melodifestivalen. De medlen läggs i en särskild pott, Radiohjälpsfonden.

– Radiohjälpsfonden är de pengar som inte är öronmärkta i någon kampanj. Med dem finansierar vi både verksamhet för personer med funktionshinder i Sverige och humanitär verksamhet internationellt, säger Per Byman.

Under 2014 beviljades enligt Radiohjälpens årsberättelse bland annat förbundet Blödarsjuka i Sverige bidrag till rehabiliteringsdagar för äldre blödarsjuka och sommarläger för blödarsjuka barn. Svenska kyrkan fick också bidrag för hjälp med psykosocialt stöd och primär hälsovård till barn och kvinnor i Gaza och Västbanken.

Per Byman menar att ett eventuellt inkomstbortfall just i år inte innebär ett större problem för den verksamhet som får bidragen, då man under förra året lyckades höja insamlingsresultatet kraftigt. Men på sikt kan det ställa till problem.

– Vi har inlett en dialog med SVT om vad det här får för följder och vad vi måste göra annorlunda. Ur SVT:s perspektiv är det så klart viktigt att få delaktighet i röstningen, men vi vet att de också vill ha en social dimension med Melodifestivalen.

Även SVT tittar på hur man ska stävja trenden till nästa år.

– Vi har försökt att underlätta, men trenden verkar ändå vara nedåtgående. Så vi tittar på hur vi ska göra till nästa år, säger Anette Helenius.

Foto:

Melodifestivalen 2016.

Deltävling 1 direktsänds från Scandinavium i Göteborg i SVT1 i kväll, lördag 6 februari, kl 20.00–21.30.

Nästa lördag hålls deltävling 2 i Malmö. Därefter väntar Norrköping (20/2) och Gävle (27/2), Andra chansen i Halmstad (5/3) och finalen i Stockholm (12/3).

Vinnaren tävlar i Eurovision song contest i Stockholm i maj.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.