Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Melodifestivalen

Österrike vann schlagerfinalen

Österrikes Conchita Wurst var överväldigad efter segern.
Österrikes Conchita Wurst var överväldigad efter segern. Foto: Clas Svahn

Det blev Österrikes omdiskuterade Conchita Wurst som med låten ”Rise like a Phoenix” vann lördagens final i Eurovision Song Contest. Sveriges Sanna Nielsen kom trea.

Klädd i högklackat, åtsmitande glitterklänning och böljande peruk med rödmålade läppar och signaturskägget blev 25-åriga Conchita Wurst, född som Tom Neuwirth den 6 november 1988, Österrikes första vinnare på 48 år. 

Österrike ledde i princip från start till mål med Sverige och slutliga tvåan Nederländerna som utmanare. Österrike fick till slut 290 poäng före Nederländerna med 238 och Sverige med 218. Hemmanationen Danmark slutade nia med 74 poäng.

– Jag är överväldigad och så nöjd med tredjeplatsen, sa Sanna Nielsen vid en presskonferens i hallen bakom den stora presskonferensen efteråt.

Några meter bort var det packat med press och jublet steg när Conchita Wurst kom in ombytt till en ny klänning.

Presskonferensen blev också en enda lång hyllning till Conchitas sätt att våga ta en diskussion om sin sexualitet. Få frågade om musiken.

 Den här natten tillägnar jag alla som tror på en framtid med fred och frihet. Ni vet vilka ni är, vi är samlade och vi är ostoppbara. Jag hade aldrig trott på detta, sa Conchita när hon gick upp på scenen efteråt för att sjunga sin vinnarlåt.

Presskonferensen började efter klockan ett på natten, och Conchita fortsatte att le efter att ha gråtit under omröstningens sista halvtimma. Och att tänka framåt.

– Jag vill fortsätta göra musik, det är det jag älskar. Min dröm slog in och det visar för alla andra att det finns en framtid för oss alla. Jag ärså tacksam. Det var därför jag grät efter det att jag fick veta att jag vunnit.

På en fråga om hon hunnit prata med sina föräldrar än svarade hon att allt hon hunnit få var ett sms. 

– De är väldigt stolta!

Om Eurovision Song Contest sa hon:

– Det är som en enda familj av tolerans och kärlek, men jag vet också att det finns en annan värld där ute.

På frågan om hon hade ett budskap till Ryssland president Putin svarade Conchita:

– Jag vet inte om han tittar... men jag sa det tydligt här, vi går inte att stoppa. Jag drömmer om en värld där vi inte behöver prata om vilka vi älskar eller vilken sexuell läggning vi har.

Vinsten kom som ett slag i ansiktet på inte minst den ryska antigayrörelsen och upprop för att få Österrike uteslutet, eller åtminstone ersatt med en reklampaus, startades i såväl Vitryssland, Armenien som Ryssland. Ryssland som kom på sjunde plats med 89 poäng slagna av Ukraina på sjätte och med 113 poäng.

Armeniens representant, som själv kallar sig Aram Mp3 men egentligen heter Aram Sargsyan, gick offentligt ut och kallade Conchitas livsstil för ”onormalt” och att hon borde bestämma sig för om hon vill vara man eller kvinna. Något armeniern senare bad om ursäkt för.

2012 kom Conchita Wurst tvåa i den österrikiska uttagningen men i år bar det istället hela vägen fram. Året innan hade Toms alter ego, dragshowdrottningen Conchita fötts som ett svar på den diskriminering som Tom som gay själv mötts av. Att han nu fick representera det konservativa Österrike har han ofta beskrivit som ett tecken på den öppenhet och tolerans som trots allt råder i landet 

Så länge ingen annan tar skada ska alla få se ut och vara som de själva vill, har varit Conchita Wursts motto och budskap under veckan i Köpenhamn där artisten hela tiden mötts av starka applåder under semifinal och repetitioner. 

På samma sätt som den israeliska artisten och transpersonen Dana International 1998 fick ortodoxa judar att offentligt ta avstånd ifrån sig har Conchita Wurst skapat en upprörd debatt inte minst i Ryssland som så sent som förra året införde hårda lagar mot öppet homosexuella.

Det är andra gången Österrike vinner Eurovision Song Contest. Förra gången var 1966 då Udo Jürgens tog hem segern med låten ”Merci chérie”. 

– Detta är bortom alla ord, det som har hänt mig i kväll... Det handlar om att det inte finns några gränser, sa Conchita i slutet av presskonferensen.

Tyckte du att du reste dig som en fågel Fenix här i kväll? frågade en polsk journalist.

– Ja, det tycker jag att jag gjorde!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.