Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Melodifestivalen

Österrikisk tidning: Seger med politisk innebörd

”Conchita Wurst lyckades med det som ännu för några veckor sedan såg ut att höra hemma i en avlägsen framtid: Hon vann Eurovision Song Contest”, skriver österrikiska tidningen Kurier direkt efter triumfen i Köpenhamn. Och tillägger att segern även har en politisk innebörd.

”Tack vare ett helgjutet framträdande i den stora finalen vann skäggbäraren före närmast följande Nederländerna. På tredje plats kom Sverige", skriver tidningen vidare.

Med tretton tolvor från röstande länder till ”Rise like a phoenix” blir det Österrike som nästa år arrangerar den 60:e upplagan av Eurovision Song Contest, konstaterar Kurier.

Tidningen påpekar att Conchitas triumf ”naturligtvis även har en politisk innebörd för en i övrigt urvattnad festival”.

En helt annan sak är att landets statliga tv-bolag ORF nu måste ”gräva djupt i fickan” för att klara av att arrangera nästa års tävling. Tidningen upplyser om att 2014 års final kostat danska radio- och tv-bolaget DR 25 miljoner euro.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.