Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Melodifestivalen

SVT-beslut: Anna Books låt ”Himmel för två” diskad

Foto: Jonas Ekströmer / TT

”Himmel för två”, den låt som Anna Book skulle ställa upp med på lördag när Melodifestivalen inleds, diskvalificerades av SVT på torsdagskvällen. Låten är identisk med ett bidrag som 2014 deltog i Moldaviens Eurovisionsuttagning. Skillnaden då var att den hade en annan, engelskspråkig text.

Då var det Felicia Dunaf som sjöng låten ”Taking care of a broken heart”, som Melodifestivalgeneralen Christer Björkman och hans medarbetare konstaterat är samma låt som Anna Book nu skulle tävla med.

– Den moldaviska låten visade sig vara identisk med det bidrag som Anna Book skulle sjunga. Vi har inget annat alternativ än att diskvalificera den, säger Björkman på en presskonferens på torsdagskvällen i Göteborg.

– Anna är självfallet fullständigt förkrossad, vilket jag är också.

”Himmel för två” har Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg och Camilla Läckberg som upphovsmakare. Dessa namn känns igen, minus Läckberg, i den presentation av ”Taking care of a broken heart” som återfinns på det moldaviska tv-bolagets hemsida, med tillagda Aidan O´Connor, den som skrev engelsk text tillsammans med Sven-Inge Sjöberg.

Enligt Björkman var Felicia Dunafs version av låten inskickad till den moldaviska uttagningen och även publicerad; upplagd på tv-bolagets hemsida och lyssningsbar.

Däremot blev ”Taking care of a broken heart” aldrig tävlingsbidrag. Men i och med publiceringen är bidraget ändå att betrakta som diskvalificerat från deltagande i Melodifestivalen.

– Den här offentliggörandeprincipen är en av de mest grundläggande reglerna vi har att följa, säger Christer Björkman.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.