Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/mest-man-bakom-2018-ars-spotify-hits/

Kultur

Mest män bakom 2018 års Spotify-hittar

Max Martin, framgångsrik låtskrivare och man. Foto: Robert Gauthier

I statistik från Spotify över de mest spelade låtarna 2018 visas att en övervägande majoritet skrivits av män. Detta vill man nu råda bot på med ett jämställdhetsprojekt som ska gå på export till andra länder. 

Rätta artikel

Spotify har analyserat upphovspersonerna bakom förra årets 50 mest spelade låtar i Sverige. Siffrorna är talande: 90 procent av de totalt 269 låtskrivarna är män. Detta att jämföra med siffrorna för 2017, då kvinnorna utgjorde 13,5 procent.

På producentsidan är andelen kvinnor ännu lägre: av 112 låtskrivare var bara en (1) kvinna. I procentsats innebär det 0,8 procent kvinnliga låtskrivare.

För att motverka mansdominansen lanserade Spotify sitt Equalizer Project, som syftar till att synliggöra och sammanföra kvinnliga musikskapare genom bland annat nätverksträffar där talanger får möjlighet att möta veteraner i musikbranschen. Under tidigare nätverksträffar har bland andra Max Martin, Katy Perry och Shellback medverkat. 

Nu ska Equalizer Project tas till Norge, som också lider av ett jämställdhetsproblem (23 av 203 låtskrivare var kvinnor). 

– Statistiken i båda länderna talar sitt tydliga språk, det är lång väg kvar till en jämställd musikbransch. Alla som verkar i musikbranschen bör känna ett ansvar att hjälpa till att att skapa en långsiktig förändring, säger Spotifys nordiska vd Jenny Hermanson i ett pressmeddelande.