Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Metallica får Polarpriset 2018

01:31. Polarpriset delas 2018 av Metallica och Anim, en organisation som verkar för att återinföra musiklivet i Afghanistan. Metal har i sammanhanget varit en åsidosatt genre och musiken i sin helhet har lidit i Afghanistan sedan inbördeskriget och talibanernas framfart.

Thrash metal-bandet Metallica får Polarpriset 2018, och jämförs i motiveringen med Wagner och Tjajkovskij. 

Den andra pristagaren är institutet Afghanistan National Institute of Music, under ledning av Dr. Ahmad Sarmast.

Amerikanska Metallica mottar 2018 års Polarpris för att de inte funnits något rockband som ”sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig. Genom virtuost ensemblespel och en mångdubbling av tempot har Metallica tagit rockmusiken till platser där den aldrig varit förut”, skriver Polarprisjuryn i sin motivering.

Metallica är det första thrash metal-bandet som tilldelas priset. Gruppen bildades 1981 i Los Angeles och har under de senaste årtiondena sålt över hundra miljoner album. Gruppen består i dag av fyra medlemmar, däribland trummisen Lars Ulrich och sångaren James Hetfield, som båda varit med sedan starten. De får Polarpriset inom området populärmusik.

”Vi är extremt stolta, tacksamma och ärade över att vara årets mottagare av Polarpriset” sade bandet i ett inspelat videoinslag som visades under tillkännagivandet. Lars Ulrich meddelade också att medlemmarna ser fram emot att komma till Stockholm i mitten av sommaren för att ta emot priset. 

Konsertveteranen Thomas Johansson, medlem i juryn och tillika styrelseordförande i Live Nation International, betonar just Metallicas rockrötter.

– Metallic är ett hårt rockband - precis som de tidigare pristagarna Led Zeppelin eller som till exempel Black Sabbath eller Deep Purple. Metallica började som ett trash metal-band och kallade sig en kort period för heavy metal, men deras musik är ju hård rock, säger Thomas Johansson till DN.

Vad var avgörande för valet av Metallica?

– Tillsammans med U2 är det världens största rockband i dag, i meningen betydelse för människor från 16 - 17 år och upp till 70 år. En del säger att de är ett band för killar, men går man på en Metallicakonsert i dag så slås man ju av att det inte alls är så - det är jättemycket tjejer och dessutom väldigt många unga människor. De är ett mycket brett band i dag och den stora grejen med Metallica är den oerhörda styrkan och ambitionsnivån de har som liveband, de är ett band som ändrar låtlistor mellan varenda konsert.

Johansson beskriver hur de 620 000 biljetter som senast släpptes till bandets trettioåtta spelningar i sjutton länder i Europa såldes slut på en och en halv timme.

– Jag skulle säga att i dag av alla band i världen är det bara just U2 som skulle kunna sälja så många biljetter så snabbt.

Vad har gjort Metallica så framgångsrika?

- Ärligheten tror jag. De har varit ärliga från början och varken kompromissat med sin musik, med var de spelar, med biljettpriserna eller hur man tar hand om sina fans. Sådant betalar sig alltid och bygger långa relationer. Fansen är Metallicas ”femte medlem i familjen”, precis som sångaren James Hetfield säger, understryker Thomas Johansson, som jobbade med Metallica första gången i början av 1980-talet när de spelade på Göta Lejon i Stockholm. Sedan dess har han arrangerat fler än 110 konserter med bandet i Norden och norra Europa.

Årets andra pristagare är Afghanistan National Institute of Music (Anim) – som arbetar med musikalisk utbildning och juridisk stöd till afghanska musiker – samt dess grundare Dr. Ahmad Sarmast. Institutet har sedan 2008 dessutom arbetat att med stärka möjligheterna för kvinnliga musiker i landet.

”De har med risk för sitt eget liv gett tillgång till musik till de som behöver det som mest, men har länge varit utom räckhåll för allt vad fri kultur heter”, lyder motiveringen som prisnämndens ordförande Alfons Karabuda läste upp vid tillkännagivandet.

Silja Fischer, generalsekreterare i det Parisbaserade musiknätverket International Music Council, IMC, har sedan 2006 samarbetat med Dr Ahmad Sarmast.

– Vi har hållit kontakten genom alla dessa år. IMC samlar en rad olika musikorganisationer, musiklärare, instrumentmakare och andra och har genom vårt stora nätverk på olika sätt kunnat stötta Dr Sarmast modiga verksamhet i Afghanistan, säger Silja Fischer till DN.

Sarmast tilldelas Polarpriset som ”ett erkännande för hur denna inspirerande organisation har använt musikens kraft till att förändra unga människors liv (…) Under 2008 återvände Dr. Sarmast, son till en berömd dirigent, till Kabul med livet som insats, för att etablera ANIM. Ett decennium senare blomstrar ANIM och är engagerat i att bevara Afghanistans rika musikaliska arv samt att erbjuda en säker utbildningsmiljö åt hundratals pojkar och flickor”

Hur skulle du beskriva hans gärning i hans hemland?

– Han är fullkomligt orädd. Han beslutade att återvända till Afghanistan trots att han därmed riskerade sitt liv, och fortfarande gör det. Jag har den djupaste respekt för hans arbete. Men han ser det som sin stora mission att se till att landets långa musikhistoria bevaras och att nya unga generationer av musiker kan föra den vidare, säger Silja Fischer.

Dr Ahmad Sarmast skadades 2014 under en konsert i hemlandet som attackerades av en självmordsbombare.

- Ändå beslöt han sig för att fortsätta arbetet, det återstår fortfarande mycket arbetet i Afghanistan, men redan i dag kan man se hur mycket ANIM har betytt. Den har bokstavligen förändrat livet inte bara för musikeleverna utan också deras föräldrar, säger Silja Fischer. Det finns nu till och med en orkester med enbart - mycket modiga - kvinnliga musiker som spelar både klassisk och traditionell musik och kunde turnera i Europa förra året

Pristagarna får, förutom äran, ta emot en miljon kronor vardera. En oberoende priskommitté bestående av tolv ledamöter, däribland operasångerskan Malena Ernman och tonsättaren Jonas Forssell, har utsett mottagarna. Polarpriset delas ut av kung Carl XVI Gustaf den 14 juni under en ceremoni och bankett på Grand Hôtel.

Fakta:Metallica

Bildades: 1981 i Los Angeles.

Precis som Anthrax, Slayer och Megadeth spelar de thrash (från engelskans "slå hårt") metal, en tyngre, argare och punkigare form av hårdrock.

Medlemmar i dag: James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett och Robert TrujIllo.

Album i urval: "Kill 'em all" (1983), "Master of puppets" (1986), "... And justice for all" (1988), "Metallica" (1991), "St Anger (2003), Death magnetic (2008), "Hardwired...to self-destruct" (2016).

Övrigt: Trummisen Lars Ulrich var sommarpratare i Sveriges Radio 2016.

Fakta:The Afghanistan National Institute of Music (Anim)

Bildades: 2008 i Kabul av Dr Ahmad Sarmast, som då lyckats återvända till staden.

Institutet erbjuder undervisning åt afghanska barn- och ungdomar och har som uttalad ambition att i synnerhet erbjuda plats åt de minst bemedlade.

2008 fanns inget statligt program för att återuppbygga Afghanistans musikliv efter inbördeskriget.

2014 drabbades institutet av ett terrorattentat under en föreställning som handlade om just en självmordsbombare.

Källa: TT

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.