Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/mia-stottar-julian-assange-ta-ett-beslut-ingen-utlamning/

Kultur

M.I.A stöttar Julian Assange: ”Ingen utlämning”

M.I.A har under lång tid stöttat Julian Assange. Foto: TT

Brittiska M.I.A uppträdde på tisdagen till stöd för Julian Assange utanför det brittiska inrikesministeriet. Artisten kräver att landet säkerställer att Wikileaks-grundaren inte utlämnas till USA.

”Ta ett beslut. Ingen utlämning”, skriver M.I.A i ett inlägg på Instagram, där hon även publicerat ett videoklipp från sitt framträdande i London på tisdagen. 

Artisten har under flera år varit öppen med sitt stöd till Julian Assange, som just nu avtjänar ett fängelsestraff i Storbritannien för brott mot brittiska borgensregler.

Samtidigt inväntas ett formellt beslut om Wikileaks-grundaren kan och ska utlämnas till USA. Processen i den frågan ska inledas i februari nästa år. 

Julian Assange är bland annat misstänkt för dataintrång i USA, men utreds samtidigt för en misstänkt våldtäkt i Sverige.

Rättsprocessen om en eventuell utlämning till USA väntas ta flera månader att genomföra. Om Assange utlämnas och döms riskerar han ett långt fängelsestraff.