Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 01:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/miljojournalisten-barbro-soller-ar-dod/

Kultur

Miljöjournalisten Barbro Soller är död

Barbro Soller
Barbro Soller Foto: Per Mortensen

Miljöjournalisten, författaren och tidigare DN-medarbetaren Barbro Soller har avlidit. Barbro Soller var den första svenska journalisten som på heltid ägnade sig åt miljöfrågor.

Hon blev 91 år gammal.

Barbro Soller föddes 1928, och kom till Dagens Nyheter som allmänreporter på tidiga 1950-talet. 1964 fick hon erbjudande om att ta över tidningens musikbevakning, men ville hellre rikta in sig på naturen. 

Det slutade med ett avslöjande om att kvicksilverbetat utsäde som orsakade massdöd bland fåglar och vars spår återfanns även i vanliga hönsägg. Löpsedeln ”Kvicksilver i svenska hönsäg” ledde vidare till fler artiklar om miljögifter och andra miljöfrågor i serien ”Nya lort-Sverige”, som också blev bok 1969. 

Läs DN Gratulerar i samband med Barbo Sollers 70-årsdag 1998

DN:s förstasida den 22 februari 1964.
DN:s förstasida den 22 februari 1964. Foto: DN-arkivet

Hennes granskning av djurhållning resulterade också i en uppmärksammad artikelserie: ”Djurfabriken.”

– Hon var på sin tid helt otrolig, och totalt orädd för makten. Och envis som synden, säger förra kollegan Ann-Charlotte Molin. 

Efter åren på DN arbetade Barbro Soller som miljöreporter på SVT:s Aktuellt åren 1972–1987. 2009 utsågs hon till hedersdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet. 

Barbro Soller avled i lördags i Stockholm, 91 år gammal.