Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/mindre-vuxenlitteratur-pa-kungsholmens-bibliotek-nar-internationella-biblioteket-flyttas-dit/

Kultur

Mindre vuxenlitteratur på Kungsholmens bibliotek på grund av flytt

Drottning Silvia invigde år 2000 Internationella biblioteket i Stockholm. Foto: Anders Gustafsson/TT

Vid årsskiftet flyttar Internationella biblioteket i Stockholm sin verksamhet till Kungsholmens bibliotek. Till följd av detta kommer barnavdelningen på Kungsholmen att utökas. Samtidigt minskar bibliotekets bestånd av vuxenböcker, uppger stadsbibliotekarie Daniel Forsman. 

Kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) har tidigare meddelat att flytten av IB även kommer att innebära ett större fokus på programverksamhet för barn och unga på Kungsholmens bibliotek. 

Daniel Forsman förtydligar i ett mejl till DN att barnavdelningen kommer att utökas ”både till ytan och vad gäller beståndet av mångspråkig litteratur”.

Utbudet av svenskspråkig skönlitteratur för vuxna kommer dock att minska på Kungsholmen, enligt stadsbibliotekarien.

”Fokus kommer framåt vara aktuell och nyutgiven litteratur. I den fortsatta planeringen är utgångspunkten att vuxenmedia som inte kan beredas utrymme på Kungsholmens bibliotek flyttas till Tranströmerbiblioteket vid Medborgarplatsen när det öppnar efter ombyggnad nästa år”, uppger Daniel Forsman.

Hur stor andel av vuxenlitteraturen som kommer att flyttas är i dagsläget svårt att säga, enligt Daniel Forsman.

”Men det kommer vara en betydlig skillnad mot i dag. Det som behålls är ett urval av den mest attraktiva och efterfrågade litteraturen samt viss facklitteratur som passar den flerspråkiga profilen.”

Han säger även att de titlar som saknas vid Kungsholmens bibliotek kan beställas dit från Stockholms stadsbiblioteks samlade bestånd.

Läs mer: Litteraturkritiker Viola Bao vill rädda Internationella biblioteket

Flytten av Internationella biblioteket har de senaste månaderna resulterat i omfattande debatter. Motståndare till flytten hävdar att beslutet är att likna vid en nedläggning, eftersom IB:s unika boksamling kommer att fördelas mellan olika bibliotek.

Det blågröna styret i Stockholm menar å sin sida att beslutet är en nödvändig besparingsåtgärd, efter att antalet lån på IB halverats de senaste nio åren.

Internationella biblioteket slog igen portarna den 2 september. Flytten till Kungsholmens bibliotek förväntas slutföras i början av 2020.

Läs mer: Trots låneaktioner kvarstår beslutet om flytt av IB