Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ny minifestival vill utmana branschjättarna

Årets festivalsommar rymmer en pytteliten uppstickare – Skenstafestivalen söder om Borlänge. På scen står Ebbot, Kajsa Grytt, Nicolai Dunger, delar av Nationalteatern – och fotbollstränaren Pia Sundhage, via länk.

Bakom satsningen den 11 och 12 juli finns skådespelaren Andrea Edwards och musikalartisten Saga Björklund Jönsson.  

Hur uppstod idén?

– Vi var på Peace & Love-festivalen för två år sedan och kände att det kliade i fingrarna på oss att göra en miniatyrfestival extra deluxe. Att släppa 400 biljetter, men ändå ha ett översvallande utbud av artister, aktiviteter och samtal, säger Edwards.

De vill förena den svenska proggens historia med dagens många engagerade rörelser och uttryck.

– Den krocken har peppat oss: Ett gäng proggare jämte unga kämpar som slåss för en bättre värld. När det gäller innehållet under de här två dagarna är det med flit väldigt spretigt, öppet och varmt: Kom och lyssna på Ebbot Lundberg – eller titta på kaninhoppning, sammanfattar hon. 

Utöver Ebbot, Dunger, Grytt medverkar också bland annat punkbandet Smisk, teatergruppen Moment, Conny ”Bob Hund” Nimmersjös och Kajsa Magnarssons band KC Baby, hårdrockarna Blackout Express och folk- och gatumusiker. Sångerskan Maria ”Hanna från Arlöv” Grahn, skådespelaren Pale Olofsson och basisten Nikke Ström representerar Nationalteatern. 

– Festivalen är delvis tänkt som en hommage till Nationalteatern. De repeterade sin första barnpjäs just i Skenshyttans bygdegård och blev ju snart en förändrande kraft och grupp som satte stora avtryck i Sverige, understryker Andrea Edwards som utlovar festival-Sveriges lägsta biljettpriser, allehanda ”upptåg,  bataljer,  och lek i ett slags organiserat kaos”. Det inkluderar speakers corner, ekologiska grillkit, film, teaterworkshop för barn, tipsrundor och föredrag – samt en veterinärkonsult.

– Vår inställning är att ju större mix av musik och attraktioner och stilkrockar desto bättre festival. Det är det spretiga som är det coola.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.