Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Misstänkt fildelare greps i Gävle

Polisen i Gävle och personal från polisens antipiratenhet slog i fredags till mot en misstänkt fildelare i Gävle. Vid tillslaget togs flera datorer med 8.300 filmer och teveprogram i beslag.

Det var efter en anmälan från Svenska Antipiratbyrån som polisen slog till mot mannen som är i 30-årsåldern. Flera datorer togs med för analys och omkring 8.300 filmer och teveprogram samt spel ska ha hittats i dem enligt uppgifter från Antipiratbyrån.

Mannen anhölls men släpptes sedan. Han nekar till brott men är fortfarande misstänkt.

– Det var ett viktigt tillslag, säger Paul Pintér som är samordnare för polisens immaterialenhet och som arbetar med att bevaka brott mot upphovsrättsskyddat material.

I ett pressmeddelande från Antipiratbyrån skriver man att ett ytterligare ett tillslag gjordes i förra veckan. Den gången gällde det en person som använde BitTorrent för illegal fildelning av film. "Mannen i det ärendet erkände och ett stort illegalt fildelningsnätverk valde därefter att lägga ned verksamheten", står det i pressmeddelandet.

Under 2010 gjorde immaterialenhet ett tiotal tillslag mot misstänkta fildelare.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.