Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 03:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/misstankta-vrakplundrare-anhallna/

Kultur

Tre misstänkta vrakplundrare anhållna – över 100 föremål har beslagtagits

Vraket som ska ha plundrats ligger i Östersjön utanför Öland.
Vraket som ska ha plundrats ligger i Östersjön utanför Öland. Foto: Martina Holmberg/TT

Tre män har anhållits misstänkta för grovt fornminnesbrott i Östersjön. Enligt åklagare Robert Knutsson kan de ha ägnat sig åt storskalig vrakplundring. 

– Föremålen kan liknas vid de man finner på Vasamuseet, säger han. 

Männen nekar till brott.

Vid en kontroll i början av juli upptäckte Kustbevakningen dykare som bärgat föremål från ett vrak utanför Öland. Vid en husrannsakan på torsdagen hittades en större mängd föremål som kommer från vrak klassade som fornminnen i Östersjön. 

Sent under kvällen anhölls de tre männen, uppger åklagarmyndigheten. På fredagen hålls förhör i närvaro av försvarare. Samtliga tre nekar till brott, uppger åklagaren som senast på söndagen måste begära personerna häktade eller släppa dem på fri fot. 

Förundersökningen leds av Robert Knutsson, kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten i Kalmar. 

– Det verkar handla om relativt stor och systematisk vrakplundring. Vi misstänker att de har dykt från ett skepp av mellanstor modell på relativt stora djup, och plundrat både kända och okända vrak. De tycks också ha använt sig av avancerad dykutrustning för att finna vraken, säger han till DN.

Hur många föremål hittades vid beslaget?

– Jag har inte fått någon exakt siffra men som jag förstått det rör det sig om över hundra stycken. Det är en väldigt anmärkningsvärd siffra. Samtidigt vill jag flagga för möjligheten att de kan ha kommit åt vissa fynd på legal väg eller att fynden är så gamla att eventuella brott är preskriberade. 

Vad är det för typ av föremål?

– Det rör sig om typiska skeppsdetaljer. Träföremål, lerkrus och bruksföremål som vid en översiktlig granskning av sakkunniga misstänks vara från tiden före 1850, vilket per definition gör det till fornlämningar enligt Kulturmiljölagen. Föremålen kan liknas vid de man finner på Vasamuseet i Stockholm, säger Robert Knutsson. 

Fallet utreddes initialt av Kustbevakningen. Men ärendet svällde i omfattning och överlämnades då till åklagare, enligt Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.  

Enligt Lindholm är den här typen av beslag oerhört ovanliga. 

– Om du vet ett vraks specifika position kan du ha din båt vid en udde en bit bort och dyka mot fyndet. Och det som sker under ytan är svårt att upptäcka. Det kräver att man i princip måste fånga bovarna på bar gärning. Denna gång hade vi tur som fann föremål i deras båt, säger han och fortsätter:

– Det är otroligt angeläget att man utreder den här typen av brott. Fynden tillhör oss alla och hela vårt kulturarv. Det är föremål som hör hemma på museum och inte i privatpersoners ägo.

Läs mer: Här filmar åtalade svenskarna Estonias vrak i Östersjön – ska bli tv-dokumentär

Ämnen i artikeln

Östersjön

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt