Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Mittmedias kulturchef säger upp sig

Gunilla Kindstrand har varit Mittmedias kulturchef, men nu lämnar hon sitt uppdrag.
Gunilla Kindstrand har varit Mittmedias kulturchef, men nu lämnar hon sitt uppdrag. Foto: Eva Tedesjö

Gunilla Kindstrand lämnar Mittmedia. Hon har varit koncernens gemensamma kulturchef i drygt ett år, men nu väljer hon att säga upp sig.

– Det är ett bra tillfälle nu när koncernen går in i en annan fas, säger Mittmedias kulturchef Gunilla Kindstrand till DN om sin uppsägning.

Under den senaste veckan har DN rapporterat om en möjlig plan för Mittmedias framtid där alla deras prenumerationstidningar skulle kunna omvandlas till gratistidningar, och ett stort antal anställda sägas upp. I det scenariot är det också svårt att se någon plats för redaktionella kultursidor i gratistidningarna.

Gunilla Kindstrand menar att hon på det dryga år hon haft den nya tjänsten som gemensam kulturchef, nått de mål hon hade.

– Jag hade två uppgifter: att organisera en gemensam kulturredaktion och att spara rätt mycket pengar, och nu har jag genomfört båda de sakerna. Det känns rätt att backa ur när en ny resa börjar för koncernen.

Vilken resa är det?

– Exakt hur strategierna kommer att bli framöver vet inte jag, och det vet nog ingen. Men det kommer utkristallisera sig under de närmaste veckorna, och då är det bättre att jag inte är med i den processen.

Gunilla Kindstrand menar att om något positivt kommit ur Mittmedias kris så är det den nya medvetenhet som lyfts om lokaltidningarnas betydelse för demokratin.

– Vi har sagt det länge, men har haft svårt att få genomslag. Nu är det tydligt för medborgare, politik och bransch att det kan bli en otrolig backlash om de stora koncernerna ger vika.

Hur viktig är den lokala kulturjournalistiken?

– Den kunskap som finns i kulturjournalistiken vad gäller analys, trender, sammanhangsskapande och att sätta konsten i relation till samhället är enormt viktig. Jag tror den lokala kulturbevakningen och reflektionsmaterialet kommer att betyda mycket.

Och hur ser Mittmedias framtid ut?

De senaste åren har koncernen tillskansat sig en otrolig kompetens att ta sig an stora frågor. Det är en spännande sammansatt ledningsgrupp, och så länge den gruppen finns så tror jag att Mittmedia har starka förutsättningar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.