Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Mo Yan är ingen dissident”

Handelsminister Ewa Björling tror att Mo Yan som årets nobelpristagare i litteratur kan ge de svensk-kinesiska affärsförbindelserna en skjuts. Förre Kina-ambassadören Börje Ljunggren är också positiv.

Ewa Björling tror att det faktum att årets Nobelpris i litteratur går till en kinesisk författare kan hjälpa de svenska affärerna med landet på traven.

– Nobelpriset är ett oerhört starkt varumärke och oavsett till vem det delas ut stärker det kännedomen om Sverige, därmed ökar också affärsmöjligheterna, säger handelsministern.

– En erkänd författare, folkkär kan man säga, och kanske det första litteraturpriset till Kina som kommer att väcka positiva kommentarer bland det officiella Kina, säger Sveriges förre Kina-ambassadör Börje Ljunggren.

– Han har skrivit väldigt satiriskt om pampväldet i landet, bland annat i romanen ”Vitlöksballaderna”, men är inte alls någon dissident likt flera tidigare pristagare, han är en utpräglat episk författare och skriver i en fantasifull tradition, närmast latinamerikansk, säger Börje Ljunggren.

Kinakännaren Tom Hart, verksam vid Handelshögskolan i Stockholm, tror inte att årets litteraturpris kommer att ha någon effekt på relationerna mellan Kina och Sverige. Åtminstone inte på det sätt som de norsk-kinesiska relationerna påverkades 2010 då priset delades ut till aktivisten Liu Xiaobo.

– Eftersom det här inte har någon politisk innebörd så tror jag inte att det har någon som helst påverkan. Liu Xiaobo var en person som regeringen starkt ogillade, så det är klart att det hade negativa konsekvenser. Det finns ingen som helst risk för det nu, tror jag, säger Hart.

Han tror inte heller på positiva effekter, som till exempel stärkta handelsförbindelser.

– Det handlar om mer solida faktorer i det här sammanhanget.

Men Hart utesluter inte att många kineser kan bli nöjda med att priset i år går till Mo Yan.

– Det är naturligtvis alltid positivt att de egna får ett fint pris, då det inte är politiskt laddat.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.