Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 06:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/moa-gammel-branschen-tog-metoouppropet-pa-allvar/

Kultur

Moa Gammel: ”Branschen tog metoouppropet på allvar”

Alexandra Rapaport, Sofia Ledarp, Moa Gammel och Alice Bah Kuhnke höll presskonferens ett år efter uppropet #tystnadtagning.
Bild 1 av 2 Alexandra Rapaport, Sofia Ledarp, Moa Gammel och Alice Bah Kuhnke höll presskonferens ett år efter uppropet #tystnadtagning. Foto: Nicklas Thegerström
Moa Gammel
Bild 2 av 2 Moa Gammel Foto: Beatrice Lundborg

Ett år efter skådespelaruppropet #tystnadtagning upplever de kvinnliga skådespelarna att branschen lyssnat. Det sade Moa Gammel, en av dem som skrev på uppropet, på en presskonferens.

Greta Thurfjell
Rätta artikel

Inför årsdagen av det första svenska metoouppropet, #tystnadtagning som publicerades i Svenska Dagbladet den 9 november 2017, hölls en presskonferens på Grand Hôtel i Stockholm

På presskonferensen närvarade skådespelarna Alexandra Rapaport, Moa Gammel och Sofia Ledarp, som alla skrev under #tystnadtagning. Även kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke var på plats under presskonferensen, som leddes av SF Studios vd Michael Porseryd. 

– Branschen har verkligen lyssnat, och verkligen tagit oss på allvar. Vi hade inte kunnat göra någonting utan en bransch som backar upp oss. Under metoo pratade folk om en revolution – men utan stöd kommer vi att gå tillbaka till där vi var innan metoo, eller ännu längre tillbaka, sade Moa Gammel.

Läs mer: Sofia Helin och Moa Gammel om #tystnadtagning 

Alice Bah Kuhnke berömde skådespelarna bakom #tystnadtagning för hur de hanterade uppropet.

– Ni satte en standard för alla de 64 upprop som följde, att vara ute efter att förändra strukturerna i stället för att hänga ut folk med namn. Jag tror att många aktörer, inom både det offentliga och privata, nu förstår vikten av att rannsaka och förändra sig själva, men flera experter har sagt till mig att det kommer att ta sju år av aktivt arbete innan vi ser den verkliga förändringen. Vi behöver bli bättre på att våga skapa dålig stämning under lång tid framöver, sade kulturministern.

#Tystnadtagning, uppropet som närmare 1000 kvinnliga skådespelare sedermera skrev under, blev startskottet för en hel rad metooupprop från många olika branscher och samhällsgrupper. Vad händer på årsdagen, som äger rum nu på fredag?

– Vi inom film- och tv-branschen ska samlas och diskutera åtgärder och planer för framtiden, tillsammans ha en diskussion kring alla de här frågorna. Det är ett sätt för hela branschen att hitta framåtrörelse, sade Sofia Ledarp.