Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 06:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/moderaterna-rimligt-med-intrade-pa-nationalmuseum/

Kultur

Moderaterna: rimligt med inträde på Nationalmuseum

Nya Nationalmuseum är så populärt att ekonomin inte går ihop Foto: Fredrik Funck

Ekonomiproblemen för Nationalmuseum väntas efter januariavtalet bli en fråga för budgetförhandlingarna. Men Moderaterna anser att avgiften bör finnas kvar.

– Vi anser att det är rimligt att besökarna står för en del av kostnaden, särskilt när ekonomin är dålig, skriver Lotta Finstorp (M), kulturpolitisk talesperson, till DN.

Hugo Lindkvist
Rätta artikel

Enligt Nationalmuseum inleddes diskussioner om problematiken med Kulturdepartementet tidigare i veckan. Anna Söderström, pressekreterare för kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), skriver i en kommentar:

”Kulturdepartementet har en bra dialog med Nationalmuseum och de kommer att återkomma i frågan i samband med budgetunderlaget. Nu tittar departement och museet gemensamt på en lösning där det handlar om att hitta en rimlig kostnadsnivå. Det ligger i allas intresse att ha en väl fungerande verksamhet även på lång sikt”, skriver Anna Söderström.

– Om det behövs några justeringar för museerna totalt sett är det en fråga för kommande budgetarbete. Vi får återkomma till vilka lösningar som man kan se, säger också kulturminister Amanda Lind till SVT Kulturnyheterna. 

Det var på torsdagen som DN kunde berätta att Nationalmuseum dras med ekonomiska bekymmer. Enligt överintendent Susanna Pettersson är underskottet för året 30 miljoner kronor. Den främsta anledningen uppges vara stigande merkostnader som en följd av det höga besökstrycket sedan återöppningen i oktober.

Nationalmuseum har enligt egna beräkningar ett behov av minst 60 miljoner kronor årligen i statlig kompensation för att kunna hantera den fria entrén på museet. Utan inträde ökar nämligen institutionens kostnader med uppskattningsvis 60 kronor för varje nytt besök, enligt Susanna Pettersson.

Fri entré-reformen har den senaste tiden åter blivit ett centrum för kulturpolitisk konflikt. Först slopades satsningen i den budget från M och KD som riksdagen röstade igenom under senhösten. Därefter, i samband med offentliggörandet av det så kallade januariavtalet, kom beskedet från kulturministern att satsningen ska återinföras. 

Moderaternas kulturpolitiska talesperson, Lotta Finstorp, skriver i en kommentar till DN att partiet förespråkar att inträde ska betalas:

– Vi anser att det är rimligt att besökarna står för en del av kostnaden, särskilt när ekonomin är dålig. Vi tycker att det är viktigare att våra museer kan upprätthålla en högkvalitativ verksamhet än att det ska vara gratis, skriver Lotta Finstorp.

Christer Nylander (L), ordförande i riksdagens kulturutskott, menar att frågan är något som man kommer att behöva ta upp under budgetförhandlingarna.

– Man kan lösa dilemmat på olika sätt. Jag vill inte lova några pengar, men jag tycker inte att man ska lösa det genom att bli mindre populärt för besökare eller begränsa sitt utbud, säger Christer Nylander.

Den totala statliga kompensationen för fri entré på statliga museer har tidigare legat på nära 80 miljoner kronor per år, något som fördelats på de 18 institutioner som omfattas av satsningen. Att Nationalmuseum skulle tilldelas tre fjärdedelar av det stödet ser inte Nylander som tänkbart.

– Det är det inte, och då skulle man behöva vidga den potten. Jag har hört liknande signaler från andra håll. Fri entré är väldigt bra, det innebär att man får fler besökare, men samtidigt ökat slitage och tryck. Man får analysera detta ordentligt och se vika resurser som behövs, säger han.

Skulle det vara aktuellt att höja potten?

– Det är ett alternativ, men man får ställa och väga det mot andra angelägna satsningar på kulturområdet. Jag vågar inte utlova det nu.