Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Biostolar i Uppsala kan kittla publikens fötter

4DX ska ge en upplevelse för fler sinnen, inte bara hörsel och syn utan också lukt och känsel.
4DX ska ge en upplevelse för fler sinnen, inte bara hörsel och syn utan också lukt och känsel. Foto: Nordisk Film

Revolutionerande bioteknik når Sverige då landets första 4DX-salong öppnar i Uppsala i december. Besökare ska leva in sig i filmen med hjälp av olika effekter i stolarna, så som vind, vatten, snö, såpbubblor, värmepustar och skakningar i stolarna.

Antalet biobesök minskade förra året, jämfört med året innan. En satsning som kan ge biograferna en nytändning stavas 4DX, som ska ge en upplevelse för fler sinnen, inte bara hörsel och syn utan också lukt och känsel. När det regnar i filmen, kan du få lite vatten på dig, när det snöar i filmen kan du få snö på dig, lagar rollfiguren mat kan matos spridas i salongen och med hjälp av tryckluft kan biobesökaren uppleva det som att det skulle kittla vid fötterna.

– Och om någon skjuter ett pistolskott som viner förbi huvudet på rollfiguren i filmen kan du känna en liten vindpust vid örat, säger Erik Kongsvik-Ibsen som är operativ chef för Nordisk film som för konceptet till Sverige.

Nordisk film bio har redan tidigare lanserat 4DX-konceptet i biosalonger i Danmark och Norge, men i december kommer alltså effekterna till Uppsala och till en salong i den nybyggda biografen Gränbystaden.

– Vi vill att upplevelsen på biografen ska vara underhållande och att våra besökare ska få den bästa upplevelsen av filmen. Effekterna stöder filmupplevelsen säger Erik Kongsvik-Ibsen.

Själva konceptet kommer från Sydkorea och har spridits runtom i världen. Enligt Kongsvik-Ibsen passar 4DX inte för alla filmer.

– I franska konstfilmer använder vi oss givetvis inte av effekterna. Men vi har visat flera filmer så som Mission Impossible, Jurassic World och Star Wars i 4DX.

Måste man i framtiden ha regnkläder på sig då man går på bio om det ska regna i salongen?

– Nej. Absolut inte. Så stora mängder är det inte. Om man vill kan man till och med stänga av regneffekten vid sin stol.

Kan det bli obehagligt med exempelvis lukter och kittlande i salongerna?

– Nej, lukterna är inte så starka att det blir obehagligt. Det är inte effekter för effekternas skull, det är effekter för att göra själva filmupplevelsen ännu bättre, säger Kongsvik-Ibsen.

Till 4DX-filmerna blir biobiljetterna något dyrare än till de övriga salongerna. Under de kommande åren planerar Nordisk film bio att öppna biografer på fler platser i Sverige.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.