Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 03:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/moderna-museet-och-nationalmusem-stanger-ned/

Kultur

Moderna museet och Nationalmusem stänger dörrarna

Nationalmuseum stänger ned all verksamhet den kommande månaden.
Nationalmuseum stänger ned all verksamhet den kommande månaden. Foto: Lotta Härdelin

Flera av Sveriges största statliga museer stoppar all verksamhet efter spridningen av det nya coronaviruset. 

Moderna museet i Stockholm och Malmö, ArkDes och Nationalmuseum stänger under nära en månads tid.

Beslutet gäller från torsdagen för Moderna museet och ArkDes. Nationalmuseum stänger på fredagen. Alla tre museerna håller sedan stängt fram till åtminstone den 14 april.

– Att ha ett öppet museum i en tid när vi uppmanas att stanna hemma är inte förenligt med varandra. Så som läget ser ut just nu kan därför inte Moderna museet längre vara en fysisk öppen offentlig plats, säger Gitte Ørskou, överintendent på Moderna museet, i ett uttalande. 

Sedan tidigare är all annan publik verksamhet på museerna stoppad. Museerna har, sedan förbud mot sammankomster på fler än 500 personer infördes, kontrollerat hur många besökare som befinner sig i byggnaderna samtidigt.

– Vi stänger museibyggnaden tillfälligt nu men vi fortsätter att jobba med att bygga broar från historien till nutid och att satsa på samlingarnas digitala tillgänglighet, säger Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum.

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live