Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/mohamed-yussuf-regissoren-ali-abbasi-dissar-pretentiosa-filmmanniskor-i-hollywood/

Kultur

Mohamed Yussuf: Regissören Ali Abbasi dissar pretentiösa filmmänniskor i Hollywood

Foto: Lina Arvidsson/SR

I sitt sommarprat talar den prisbelönta regissören engagerat om erfarenheterna av Oscarsgalan samt hur motstånd utvecklat hans filmskapande, skriver Mohamed Yussuf.

Ali Abbasi är en av Sveriges just nu mest intressanta regissörer. Hans senaste film ”Gräns” vann i fjol första pris i Cannesfestivalens sidokategori ”Un certain regard”. Ett drygt halvår senare belönades dramat med sex utmärkelser, däribland för ”bästa film”, vid Guldbaggegalan 2019.

Om detta hade Abbasi självgott kunnat berätta. I stället bygger han en stor del av sitt program kring ett nederlag: Oscarsgalan 2019 där ”Gräns” var nominerad men besegrades – i kategorin ”bästa smink”. 

Ett kalkylerat drag för att placera sig själv i filmvärldens absoluta mittpunkt och därigenom sola sig i glansen? Inte alls, i stället riktar Abbasi hård kritik mot Oscarsgalan som alltför många gånger ”varit på fel sida om historien”. Lika hårt dissar han pretentiösa och arroganta filmmänniskor i Hollywood. 

Den frispråkiga regissören växte upp i en övre medelklassfamilj i Iran. Som 30-åring flyttade han till Sverige, där bemötandet överraskade: ”Folk utgår från att det är synd om mig. De tror att jag flytt hemskheter och trauman”, säger Abbasi i en kommentar riktad mot de som enfaldigt nog förutsätter att alla framgångsrika invandrare tagit sig från botten till toppen. 

Mest intressant blir det när han pratar om sina studier vid Den danska filmskolan i Köpenhamn. Hans udda filmer blev hårt kritiserade, och en överraskad Abbasi upptäckte att han drivs av att vara i opposition. 

Därutöver hinner han beröra både sin fascination för porr samt socialdemokratins stundande förfall. Oavsett ämne talar Abbasi medryckande, i ett sommarprat väl värt att lyssna på. 

Läs kommentarer till fler av årets Sommarprogram, till exempel om hur Måns Möllers program var.