Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/mork-traffickinghistoria-blir-ny-roslundserie/

Kultur

Mörk traffickinghistoria blir ny Roslundserie

Leonard Terfelt är skådespelaren bakom polisen Ewert Grens i Viaplays nya tv-serie. Foto: Viaplay

Han är en doldis som vill värna om sitt privatliv och tackar oftast tackar nej till intervjuer. Men med huvudrollen i Viaplays storsatsning ”Box 21” lär Leonard Terfelt framöver bli synonym med polisen Ewert Grens.

TT Text

Leonard Terfelt filmdebuterade i ”Jalla! Jalla!” (där han spelade bror till sångerskan Lalehs rollfigur) för 20 år sedan. Han har gjort roller på både Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, men även synts i ett flertal Wallanderfilmer. I den första säsongen av fyra om Anders Roslund och Börge Hellströms polis Ewert Grens gör han sin största roll hittills. ”Box 21”, en mörk historia om trafficking, har spelats in i Rumänien.

– Jag läste boken innan manuset var färdigt, mest för att förkovra mig. Vi har ändrat så att Ewert Grens är yngre än i böckerna, dels för att förnya rollfiguren dels för att följa hans utveckling till en ganska mycket äldre och hämndlysten polisjäkel, säger Leonard Terfelt.

Inspelningarna i Bukarest pågick under fyra månader och schemat tillät tolv timmar långa inspelningsdagar, något som tärde på krafterna.

– Det händer en hel del ganska tunga saker i handlingen, som alla vet som har läst boken. Det är otroligt intressant att som skådespelare få gestalta de här mörka känslorna. Att handlingen liksom drivs mot en spiral av utmattning gjorde att jag också hamnade där på slutet, vilket på sätt och vis blev en tillgång för serien.

Anders Roslund och den numera bortgångne medförfattaren Börge Hellström tackade länge nej till att göra tv av Ewert Grens-böckerna. Men nu har Roslund varit involverad i manusskrivandet och även varit på plats under inspelningarna.

– Att ha ett sådant intimt samarbete med Anders var en otrolig tillgång. Han fanns hela tiden tillgänglig för diskussioner och frågor som gjorde att man kunde få veta mer om varför Ewert gör som han gör och vem han är för Anders och Börge, säger Leonard Terfelt.

Genom åren har Terfelt undvikit intervjusammanhang och mest gjort biroller på film, förutom ”Leo”, som han gjorde med vännen Josef Fares efter ”Jalla! Jalla!”. Men med huvudrollen i en fyra säsonger lång storsatsning från Viaplay kommer Leonard Terfelt förmodligen att både bli igenkänd på stan och få finna sig i att bli förknippad med sin rollfigur.

– Jag har varit obekväm i intervjusituationer och försökt måna om mitt privatliv. Jag har nog varit lite feg. Det har bara med mig själv att göra, men jag försöker lära mig att trivas.

Tvekade du inför att tacka ja till rollen?

– Det är klart att jag har tänkt i de banorna att jag var rädd för att hamna i ett fack. Men det finns ju sämre rollfigurer att förknippas med, Ewert Grens är en väldigt intressant person att gestalta.

Nästa säsong av serien börjar spelas in senare i vår. Under hösten har Leonard Terfelt gästspelat i ”Madame Bovary” på Folkteatern i Göteborg, men just nu passar han på att varva ned inför inspelningarna.

– Jag håller på att odla skägg igen, det är där jag ligger i förberedelserna. Och så umgås jag med min tolvåriga dotter så mycket jag kan innan jag åker ned, säger han.

”Box 21” har premiär på Viaplay den 17 januari.