Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 16:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/moyet-skulle-ge-komplimang-fick-agorafobi/

KULTUR

Moyet skulle ge komplimang – fick agorafobi

Foto: Roger Bamber/Alamy

När Alison Moyet, 52, förmodligen mest känd som ena halvan i 80-talsgruppen Yazoo, gjorde comeback förra året var det efter tre årtionden med psykiska besvär. Problemen påstås ha utlösts när hon av misstag förolämpade idolen Elvis Costello på en fest.

Under 1980-talet var Alison Moyet en av popvärldens starkast lysande stjärnor. Som en del i synthduon ”Yazoo” och senare som soloartist har hon sålt mer än 20 miljoner skivor.

I dag är det längesen Moyet toppade listorna och livet som följde glansdagarna har inte varit lätt. När hon gjorde comeback i musiksammanhang förra året var det efter att ha tampats med psykiska besvär under tre decennier.

När hon gästade BBC:s radioprogram ”Desert Island Discs” på söndagen avslöjade hon om hur hon vid ett tillfälle förolämpat sin idol Elvis Costello av misstag. En händelse som utlöste en agorafobi som gjorde att hon stängde in sig i sitt hem under flera år.

– Jag hade varit på en spelning i Southend och han hade varit briljant. Han sjöng i två timmar och var formidabel, säger Alison Moyet i programmet enligt The Guardian.

De två möttes senare på en fest.

– Han var charmig och jag ville säga ”du var underbar” […]. Vad som kom ur min mun var, ”Du drog ut på det lite, va?” Efter den händelsen så kände jag bara att jag inte kunde lita på mig själv i sociala sammanhang, säger Moyet.

I programmet berättade sångerskan att hon mådde så dåligt av mötet med Costello att hon inte kunde lyssna på hans låtar, trots att hon köpte alla skivor.