Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

MTG startar ny utredning mot anklagad chef

Foto: TT

På en hemlig inspelning lovade MTG i Nordens vd Anders Jensen att agera mot en utpekad chef. ”Detta är ju trakasserier”, säger han under ett möte med en tidigare anställd. Men chefen fick ändå vara kvar. ”Ord står mot ord”, säger MTG:s vd som nu inlett en ny utredning.

Flera källor har tidigare berättat för DN om kränkningar de fått utstå på redaktionen. De vittnar bland annat om en sexistisk och kvinnofientlig arbetskultur, där kvinnor rangordnas efter hur ”knullbara” de är och nedvärderas för att de ”inte pallar trycket”.

Dessutom har flera personer anklagat en hög chef på redaktionen för mobbning och personpåhopp. Innan DN:s publicering kontaktade flera personer Anders Jensen, vd på MTG i Norden, och berättade om sina upplevelser på arbetsplatsen och den aktuella chefen.

Läs mer: Tidigare MTG-anställd: Jag kan inte vara tyst längre

DN har tagit del av en inspelning från ett möte som en tidigare anställd, Sara Andersson tidigare produktionsplanerare på MTG, hade med Anders Jensen för två veckor sedan. Sara Andersson har tidigare berättat om sina upplevelser anonymt i DN, men väljer nu att framträda med sitt namn.

Under mötet med Jensen återger hon hur den utpekade chefen agerat när hon berättade att hon var gravid:

– När jag berättade om min tidiga graviditet i förtroende, frågade han om jag berättat för någon annan. När jag sa nej skrek han ut nyheten över redaktionen för att i samma sekund vända sig till mig "Så, nu vet alla".

Läs mer: Internutredning på MTG efter anklagelser mot hög tv-chef

Hon slog larm om den berörda chefens beteende till företagets HR-avdelning men ingenting hände. Sara valde då att säga upp sig.

– Den dagen kom han fram till mig, satte sig ner väldigt bredbent, visade upp ett hårstrå som inte var hans och sa: jag var ute med en modell i går, hade en jävligt skön natt. Trist att du ska sluta. Sedan tog han min telefon, tog en bild på sig själv och sa: "så du aldrig glömmer vem som bestämmer över dig", säger Sara Andersson.

Anders Jensen lovar att agera när han får höra om händelsen:

– Detta är ju trakasserier, hörs han säga på inspelningen.

Hon berättar också för Anders Jensen om hur den berörda chefen suttit med ett uppsträckt långfinger i ansiktet på en medarbetare under ett helt möte.

– Det är härskarteknik, han vill visa vem som bestämmer, säger Anders Jensen om chefens beteende när han får historien återberättad.

Han återkommer flera gånger till att den berörda chefens beteende inte är acceptabelt.

– Om NN (chefens namn) blir bortplockad ur ekvation, räcker det? säger Anders Jensen.

Innan de skils åt lovar MTG:s vd att ta tag i situationen när alla är tillbaka efter höstlovet.

– Anders Jensen gjorde det väldigt tydligt att han inte accepterade det här. Jag lämnade vårt möte hoppfull, berättar Sara Andersson.

Läs mer: Inga åtgärder på MTG efter intern utredning

Som en följd av vittnesmålen inledde MTG en internutredning. Men en vecka senare, förra torsdagen, gick MTG ut med ett pressmeddelande om att den berörda chefen får vara kvar.

"Jag kan av utredningen dra slutsatsen att de brister som funnits varit oacceptabla på flera punkter, men att de inte är av sådan karaktär att de föranleder förändringar inom avdelningens nuvarande ledning", uppgav Anders Jensen i ett pressmeddelande.

Till Expressen sa han också:

– Den här aktuella chefen har brustit i två saker. Att han inte varit hårdare mot personer som haft ett direkt oacceptabelt språkbruk, och att han använt dåligt placerad humor och ironi som absolut kan uppfattas som kränkande även om det inte är illa ment.

I dag säger Anders Jensen att han i intervjun syftade på vad den interna utredningen kunnat belägga, inte de vittnesmål han fått.

– Under vårt möte bekräftade jag att det hon (Sara Andersson) beskrev är väldigt allvarligt. Det är trakasserier och härskarteknik i ledarskapet. Man kan också använda trakasserier och mobbning på ett subtilt sätt. Att man på ett cyniskt sätt manipulerar fram prestation genom att vara någon form av härskare, säger Anders Jensen.

Vad säger du om att chefen öppet spridit uppgifter om hennes graviditet?

– Hon hade ett sådant exempel som hon berättade om, där hon bett om konfidentialitet från chefens sida, men att personen "outat" det i ett större forum. Om det skett är det naturligtvis ofantligt korkat. Det hävdas bero på en missuppfattning, men oberoende av vilket är det dumt.

Efter att ha tagit del av vittnesmålen konfronterade Anders Jensen den aktuella chefen.

– Han blånekar till allt. Han känner över huvud taget inte igen sig de här beskrivningarna, säger Anders Jensen.

Inga uppgifter alls?

– Inte någonting. Han vidhåller att han faktiskt sagt några grejer som var ett dåligt skämt. Det har vi kunnat fastslå.

Vad är det han erkände har varit ett dåligt skämt?

– Det finns ett exempel, som ni skriver om, att han tagit folks mobiler på avdelningen och tagit en bild på sig själv. Det har jag också fått konstaterat från nuvarande anställda. Att det är en "kul grej" som den här chefen brukar göra.

Han har gjort det fler gånger helt enkelt?

– Ja, precis. Men han säger att han inte menar något illa, att det är ett skämt. Men han säger också att han nu förstår att det kanske är någon som tagit illa vid sig.

Hur tolkar du att han säger att ”så att du aldrig glömmer vem som bestämmer över dig"?

– Nej, det hävdar han att han aldrig sagt. Han medger att han springer och tar bilder med andras mobiler. Men inte att han gjort det uttalandet.

Det innebär att du tror på honom?

– Nej, jag tror inte på någon. Jag måste samla in fakta. Jag har fyra stycken som vittnar om en sak. Och samtidigt har jag en nuvarande anställd som säger att han är utsatt för en förtalskampanj. Ord står mot ord.

Han menar att det är förtal?

– Precis, och jag är skyldig att utreda och belägga. Om jag kan belägga att det finns ett mönster och att nuvarande anställda vittnar om samma sak, då har jag underlag att agera och göra det som man ofta efterfrågar i sådana här sammanhang, att avskeda den här aktuella chefen eller flytta på honom.

– Men om det inte finns belägg eller andra oberoende vittnesmål, då är dilemmat att jag måste köpa ut den här personen om jag vill avskeda honom. Jag kan inte bevisa något annat. Och jag vägrar att betala en massa av företagets pengar för att köpa ut en person som eventuellt har betett sig illa bara för att rena vårt samvete. Då fortsätter jag utreda tills jag kan agera med fakta.

Är utredningen inte slutförd?

– Den är nyöppnad. Jag har fått ny information i dag, säger Anders Jensen, som inte vill utveckla vad för slags information det rör sig om.

Vad menar chefen skulle vara de här personernas motiv till en förtalskampanj?

– Det finns en del omständigheter som skulle kunna föranleda det, att man blivit ovänner om olika saker. Men huruvida man ska tro på det är svårt.

Vi har sökt chefen utan framgång. Kan ni inte presentera vad hans förklaring är?

– Jag har uppmanat chefen att kliva fram och bemöta uppgifterna.

Varför?

– För att jag tycker det är det rakryggade att göra, säger Anders Jensen.

I den tidigare utredningen, som leddes av HR-avdelningen, tillfrågades tio personer på avdelningen om sina upplevelser. I den nya utredningen ska MTG i stället anlita ett externt ombud.

– Jag vill inte göra om samma sak. Om jag får nya uppgifter ska det göras på ett nytt sätt. Jag ska till botten med det här. Svårare än så är det inte. Jag ska rakryggat kunna säga att jag har gjort det som varit både moraliskt riktigt, lagmässigt riktigt och med utgångspunkt i vad som är bäst för de som eventuellt blivit utsatta och för företaget, säger Anders Jensen.

Betraktar du inte vittnesmålen som inkommit som trovärdiga, eftersom den tidigare internutredningen visade något annat?

– Jo, absolut. Deras vittnesmål är väldigt trovärdiga. Jag vill verkligen inte förminska någon människas upplevelse. Men ord står mot ord. Jag har de här fyra, som jag tar på allra största allvar, och jag har en chef som säger att ”jag är utsatt för en förtalskampanj”. Och jag har flera gånger bett om att andra, oberoende människor, ska träda fram och berätta. Jag vill veta vad jag står inför.

En annan tidigare anställd, Isabel Boltenstern, har på sin blogg berättat öppet om upplevelserna på företaget, som ledde till att hon blev utbränd och till slut valde att säga upp sig.

”Hur jag blev psykiskt nedbruten av min dåvarande chef, hur jag jobbade ihjäl mig för att alla mina ‘nej’ vändes till att jag ‘inte pallade branschen’ eller ‘kunde bli ersatt om det inte passade’. Hur han satte i system att jag aldrig skulle känna mig trygg, för då var jag inte längre hans marionettdocka. Hur han kunde ögna mig upp och ner och häckla mitt utseende. Ren och skär mobbning, utstuderad psykisk misshandel, som nu vänds till ‘dåligt placerad humor’, skriver Isabel Boltenstern.

Sara Andersson säger att en extern utredning är nödvändig.

– Ingenting verkar jag förstå gällande humor. Tydligen ingenting. För chefen är kvar. Det skulle väl möjligtvis vara den dåligt placerade humorn, säger Sara Andersson.

DN har upprepade gånger sökt den utpekade chefen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.