Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Munro årets Nobelpristagare i litteratur

Foto: Peter Morrison

Klockan var fyra på morgonen lokal tid när Peter Englund klev ut genom dörrarna och annonserade att Alice Munro fått Nobelpriset. Själv låg Alice Munro och sov, och det var hennes dotter som ringde och väckte henne och berättade nyheten: "Mamma, du vann!". 

Sällan har Svenska Akademiens prismotivering varit så kort som 2013. Nobelpriset i litteratur går till ”den samtida novellkonstens mästare”, förklarade Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund.

Den korta och precisa motiveringen är helt i samklang med Alice Munros skrivande.

Men att få tag på pristagaren visade sig vara betydligt besvärligare än väntat. Peter Englund lyckades inte nå Alice Munro innan nyheten offentliggjordes utan fick lämna beskedet på hennes telefonsvarare.

När den kanadensiska nyhetsbyrån Canadian Press slutligen nådde pristagaren via telefon sade hon:

– Jag visste att jag var aktuell, ja, men jag trodde aldrig att jag skulle vinna.

Alice Munro tillade att hon är glad över priset och ”bara hemskt överraskad”.

Atlas förlagschef Johan Hilton är lyrisk över utmärkelsen.

– Jag var nästan svimfärdig för det betyder så oerhört mycket för oss. Det är så jävla roligt att en författare som Munro får det här priset. Jag tror inte att jag har varit så här glad för ett pris de senaste tio åren och det hade jag sagt även om jag inte är förlagschef, säger han.

Med djup psykologisk inlevelse har Alice Munro skildrat framför allt småstadskvinnornas liv. Ambivalenta mödrar, rebelliska döttrar och trängda unga kvinnor med ett rikt inre liv stiger fram ur hennes noveller.

När hon nu får Nobelpriset i litteratur är det efter att ha varit favorittippad i åratal och efter att slutligen ha satt punkt. När hon i somras, 81 år gammal, tog emot det kanadensiska priset Trillium Book Award för "Brinnande livet", den senaste av hennes novellsamlingar, förklarade hon för tidningen National Post att det kändes väldigt trevligt att sluta med en skräll. Nu blir det med en Nobelskräll.

”Hennes klara och finstilta novellkonst beskriver med tjechovsk vardagsrealism avgörande ögonblick i tillsynes helt alldagliga människoöden”, skrev den svenska författaren Eva Ström i sin motivering till varför just Munro är en värdig Nobelpristagare i Kristianstadsbladet före tillkännagivandet.

Alice Munro debuterade 1968 som novellist, en genre som hon blivit trogen. Redan debuten ”Dance of the happy shades” belönades med Kanadas finaste litterära pris. Sedan dess har hon skrivit åtminstone 15 novellsamlingar. Handlingen är ofta sekundär, desto viktigare är tiden och de precisa detaljerna. Åtskilliga gånger har hon jämförts med Tjechov.

I ”Brinnande liv” publicerar Alice Munro för ovanlighetens skull fyra explicit självbiografiska berättelser där hon diskuterar vilka detaljer hon skulle ha använt sig av om av om hon i stället skulle ha skrivit en fiktiv novell, vad hon skulle utelämnat och vad hon skulle ha förstärkt. I dessa berättelser återvänder hon till området kring Lake Huron där hon växte upp och där också en stor del av hennes noveller utspelar sig.

Fadern var en inte särskilt framgångsrik räv- och kalkonfarmare, modern lärare. Landsmaninnan och kollegan Margaret Atwood har påpekat att bara tanken på att en stor kvinnlig författare skulle födas och fostras i den delen av landet skulle ha mötts med skratt på 1940- och 1950-talen.

Under sina långa ensamma promenader till skolan brukade Alice Munro hitta på historier och redan tidigt visste hon att hon ville skriva.

Priset överlämnas vid en ceremoni i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. Prissumman är satt till åtta miljoner kronor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.