Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/murdoch-kritiserar-familjens-medier-for-klimatfornekelse/

Kultur

Murdoch kritiserar familjens medier för klimatförnekelse

Bild 1 av 3
Foto: TT
Bild 2 av 3 Terrängbränderna i delstaten New South Wales i Australien.
Foto: Fire and Rescue NSW/Handout/TT
Bild 3 av 3 James Murdoch
Foto: Paul Hampartsoumian/REX

Nu angriper mediemagnaten Rupert Murdochs son James faderns tv- och tidningsföretag, däribland Fox News, för deras klimatskeptiska hållning efter bränderna i Australien. 

Mediehusen – och flera av dess programledare – kritiseras öppet av James Murdoch och hustrun Kathryn Hufschmid, som arbetat med klimatfrågor i ett antal organisationer. 

Sonen anklagar faderns nyhetsredaktioner för att blunda inför klimatkrisen, samtidigt som bränderna i Australien fortsätter.  

– De är särskilt besvikna på det pågående förnekandet bland de australiska nyhetskanalerna trots de uppenbara bevisen för motsatsen, säger en talesperson för paret till The Guardian.

Den Australienfödde Rupert Murdochs mediekoncern News Corporation omfattar utöver Fox News bland annat Sky i Storbritannien och Star i Sydostasien. Sonen James Murdoch är styrelseledamot i sin 88-årige faders koncern, som också äger brittiska tidningsföretagen The Times och The Sun. 

Enbart företagets verksamhet i Australien omfattar i dag 140 tidningar där totalt 3.000 journalister arbetar. Också bland de anställda väcks dock nu kritiska röster mot hur klimatfrågan hanterats internt.