Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 12:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik-utan-borjan-och-slut/

KULTUR

Musik utan början och slut

Bild 1 av 5 Steve Reich, född 1936 i New York, och den som myntade begreppet "minimalism". Han är den som inspirerats djupast av västafrikansk polyfoni. Viktigaste verk: "Music for 18 musicians" från 1976.
Foto: Anna Shori
Bild 2 av 5 Terry Riley, född 1935 i Kalifornien, är den som har starkast koppling till indisk och östasiatisk musik och mystik. Viktigaste verk: "In C" från 1964.
Foto: Lars Epstein
Bild 3 av 5 La Monte Young, född 1935 i Idaho, och den som påverkats mest av fri improvisation och performanceteater. Han viktigaste verk är "The tortoise, his dreams and journeys" från 1964.
Foto: John Fago
Bild 4 av 5 Philip Glass, född 1937 i Baltimore, har de starkaste banden till västerländsk treklangsharmonik. Viktigaste verk: "Einstein on the beach" från 1976.
Foto: Gregory Bull
Bild 5 av 5 Michael Nyman. Med inspiration från 1960-talets konstscen i USA var han den som 1968 myntade begreppet "musikalisk minimalism".
Foto: Jane Hobson / Alamy

I morgon startar tonsättarfestivalen i Stockholm med en av minimalismens pionjärer Steve Reich på scen. Men vad är egentligen minimalism? DN:s Martin Nyström ger sin bild av en ifrågasatt och populär musikalisk inriktning.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.