Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-15 04:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik-utan-borjan-och-slut/

KULTUR

Musik utan början och slut

Bild 1 av 5 Steve Reich, född 1936 i New York, och den som myntade begreppet "minimalism". Han är den som inspirerats djupast av västafrikansk polyfoni. Viktigaste verk: "Music for 18 musicians" från 1976.
Foto: Anna Shori
Bild 2 av 5 Terry Riley, född 1935 i Kalifornien, är den som har starkast koppling till indisk och östasiatisk musik och mystik. Viktigaste verk: "In C" från 1964.
Foto: Lars Epstein
Bild 3 av 5 La Monte Young, född 1935 i Idaho, och den som påverkats mest av fri improvisation och performanceteater. Han viktigaste verk är "The tortoise, his dreams and journeys" från 1964.
Foto: John Fago
Bild 4 av 5 Philip Glass, född 1937 i Baltimore, har de starkaste banden till västerländsk treklangsharmonik. Viktigaste verk: "Einstein on the beach" från 1976.
Foto: Gregory Bull
Bild 5 av 5 Michael Nyman. Med inspiration från 1960-talets konstscen i USA var han den som 1968 myntade begreppet "musikalisk minimalism".
Foto: Jane Hobson / Alamy

I morgon startar tonsättarfestivalen i Stockholm med en av minimalismens pionjärer Steve Reich på scen. Men vad är egentligen minimalism? DN:s Martin Nyström ger sin bild av en ifrågasatt och populär musikalisk inriktning.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in