Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Ackordanalys för de insatta

Öppningsanslaget i The Beatles ”A hard day’s night” kan vara popmusikens mest kända ackord, och i den etablerade nördbibeln om allt vad The Beatles spelade in – ”En revolution i huvudet” av Ian MacDonald – anges det som ett simpelt G7sus.

Så enkelt är det inte alls, har nu gitarristen Randy Bachman från Guess Who och Bachman-Turner Overdrive visat. Han fick en exklusiv audiens i Abbey Road-studion i London, där producenten George Martins son Giles förklarade sig ha tillgång till ungefär allt inspelat Beatlesmaterial, och vad ville han höra?

Svaret var just detta öppningsackord, uppspaltat på ett instrument i taget. Och det visar sig att George Harrison tar ett F-ackord på en tolvsträngad gitarr, med ett G både i topp och botten och dessutom ett angränsande C. Paul McCartney spelar D på basen och John Lennon tar ett Dsus4-ackord.

Det tog det fyrtiosju år att bryta ner, och debatten bland entusiasterna har nått nya toppnivåer. Alla är inte överens om att det här är sanningen. Finns det till exempel inte en pianoton från George Martin med i bilden? Och ännu återstår den slutgiltiga analysen av slutackordet i ”A day in the life”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.