Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

After Dark tar farväl med ny show

Christer Lindarw.
Christer Lindarw. Foto: Erich Stering

Christer Lindarw och hans After Dark hänger av sig plymerna och ställer undan de högklackade för gott. Men först blir det en farvälshow. ”This Is It!” firar deras 40 år i rampljuset.

Christer Lindarw och Lasse Flinckman startade After Dark för hela fyrtio år sedan - och förändrade hela det svenska underhållningslandskapet.

– Det var ett annat land. När vi började år 1976 fanns det ingen gaykultur officiellt, inga öppet homosexuella, inga Eva och Eva. Inga Jonas och Mark. Det var en så stor instängdhet. Det är nästan ofattbart att vi slog igenom, berättar Christer Lindarw som spekulerar i att det berodde på glamouren.

– Och humorn. Vi blev tidigt kända för våra parodier av kända personer. Det fanns också en lite större tolerans just då, i och med studio 54 och sminkpopvågen, säger Christer Lindarw som själv blev dragshowartist av en slump.

– Jag studerade design, gick på en ”ombytta roller”-maskerad - och blev tillfrågad om att uppträda på Alexandras, den tidens inneklubb. Och nu sitter man här, fyrtio år senare, säger han och tillägger att den politiska förändringen av samhället kommer att synas i föreställningen.

– Det är ofrånkomligt, för det är så hisnande. Men framför allt kommer showen att vara spektakulär och full av komik och parodier.

De är mitt uppe i repetitionerna på Rondo i Göteborg, som After Dark för första gången gästade vid invigningen 1997, för att sedan komma tillbaka 2006 med slutsålda succéshowen ”La Dolce Vita”.

Varför slutar ni?

Tja... Vi börjar bli äldre. Den här showen kommer nog rulla ett par år, lagom tills att jag är pensionär, säger Christer Lindarw.

After Dark medverkar även i årets Melodifestival den 20 februari i Norrköping med låten ”Kom ut som en stjärna”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.