Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Andra andningen för Just D

Just D återförenas. En av gruppens nya låtar handlar om innebandy.
Just D återförenas. En av gruppens nya låtar handlar om innebandy. Foto: Frilans Foto

Klassiska svenska hiphopgruppen Just D återförenas. En skiva är snart klar och i april gör gruppen en comebackspelning i Stockholm. ”Vi har en annan tyngd i dag”, säger en av de tre rapparna, Wille Crafoord.

Sedan ett halvår tillbaka har pionjärerna i Just D arbetat på nytt material. En ny skiva är i det närmaste klar. Den 2 april spelar trion med Gurra G (Gustave Lund), Doktor C (Wille Crafoord) och Pedda P (Peder Ernerot) på Galagowears realease­fest på Berns i Stockholm.

– Det här är startskottet för något enormt, säger Gustave Lund.

Wille Craaford tänker sig återkomsten som den andra av tre Just D-eror.

– Vid ett tillfälle sade vi att vi skulle göra tre stycken Just D-anfall; en era som ungdomar, en era som medelålders och en era när vi är riktigt gamla.

Just D släppte fem skivor under tidigt 1990-tal. Hitlåtar som ”Vart tog den söta lilla flickan vägen?” och ”Juligen” snurrades då som nu flitigt. 1995 upplöstes bandet.

– Jag brukar säga att jag aldrig slutade. De andra var förståndiga nog att veta när det var tid för en paus. Sådant har jag aldrig förstått, säger Wille Crafoord.

– Det flöt ut på något sätt. Ibland har man inte kontroll över vad som händer, säger Peder Ernerot.

Foto: Marc Femenia.

Gustave Lund menar att Just D hade förlorat sitt utgångsläge som underdogs.

– Vi hade gjort det mesta, vi var störst och hade sålt mest. Allt var uppnått – nu finns i stället mycket att bevisa, säger han.

Varför återförenas ni?

– Uttrycken från människor i vår situation är inte representerade. Det finns mycket bra hiphop i dag, men det saknas en förmåga att kombinera soundet med tematik. Vi tror att vi kan bidra med fräsch och modern hiphop som också innehåller en tematik, säger Gustave Lund.

– Vi har en annan tyngd nu. Blues­killarna blev aldrig balla förrän de var 50, 60 år. När man levt 20 år längre kan man spekulera om samhället på ett annat sätt, säger Willie Crafoord.

Tematiken Just D-medlemmarna berättar om handlar till stor del om det vardagsliv de själva genomlider.

En av bandets kommande låtar handlar om innebandy, eftersom ”alla vanliga människor som spelar innebandy en gång i veckan också har ett perspektiv att berätta om”.

En annan låt heter ”Dansar runt på måfå”. Låten skildrar hur man som 48-åring manövrerar i Stockholms klubbvärld.

– Vi kan inte göra annat än att ta fram megafonen och berätta om den tid vi lever i. Det kan vara laddat en morgon i köket hos en familj i en bostadsrätt. Hiphopen är lite urlakad med berättelser från den undre världen, säger Wille Crafoord.

– Det finns andra låtar som handlar om nackdelen med åldrandet. I hiphopen får man berätta sin historia. Hiphopen är en drömkur när hårfästet börjar krypa uppåt, säger Peder Ernerot.

Det är välkänt att ni har olika politiska åsikter, hur hanterar ni det?

– Ja, vi har en diametralt olika syn. Det enda vi kan verifiera är att vi är konstant överens om att inte vara överens, säger Peder Ernerot.

Den olikheten kan likväl vara en styrka, menar Gustave Lund.

– Spänningsfältet föder en kreativitet som är otroligt givande. Den kreativiteten kan också speglas i låtarna, säger han.

Wille Crafoord tillägger:

– Ett av Just D:s kännetecken är att människor har svårt att placera oss i ett fack. Det är enklare med musiker med raka och naivt tydliga uttryck. Vi har hållit oss extremt öppna.

Er musik har på samma sätt varit svårt att placera. Vilket sound kommer era nya låtar att ha?

– På 90-talet låg vi väldigt långt fram i experimenterandet med olika stilar. Det var reggae, hårdrock och dansband. Men det var alltid hiphop för oss; vi kunde sampla vad som helst så länge man använde det gamla på ett hedersamt sätt, säger Wille Crafoord.

– Våra hittar var rätt udda, vi framstod nästan som något slags underhållarfigurer, säger Peder Ernerot.

Gustave Lund menar att Just D vill behålla sin fria syn på hiphopen.

– Hiphop öppnar för allting, så länge man samplar något gammalt, säger han.

Hur kommer ni att mottas?

– Det är klart att man vill att folk ska älska det man gör. Men vi gör det här varken för pengar eller för att bli omtyckta. Vi gör det här för att vi har något berätta, säger Gustave Lund.

Fakta: Just D

Just D består av medlemmarna Gustave Lund, 46 år, Wille Crafoord, 49, och Peder Ernerot, 47.

Gruppen bildades 1989, och släppte sin första skiva ”1 steg bak & 2 steg” fram året därpå.

De följande åren kom de att släppa totalt fem album, med singlarna ”Vart tog den söta lilla flickan vägen?”, ”Juligen” och ”Relalalaxa” som största framgångar.

Just D beskrevs som banbrytande för svensk hiphop, ett band som samplade musik från flera olika musikstilar.

Bandet upplöstes 1995, men har återförenats för fyra spelningar på Mosebacke i Stockholm 2010. Då deltog inte Gustave Lund.

Under 2015 spelar Just D på Galagowears releasefest på Berns den 2 april. En skiva med nytt material är i det närmaste klar, men releasedatum är inte satt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.