Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Angie Stone till jazzfestivalen

”När jag ser mig själv i spegeln ser jag en ung, duktig och stolt artist som det går bra för” säger Angie Stone som snart fyller 50.
”När jag ser mig själv i spegeln ser jag en ung, duktig och stolt artist som det går bra för” säger Angie Stone som snart fyller 50. Foto: Dave Ellis Studios
DN kan i dag avslöja att den amerikanska soulstjärnan Angie Stone är klar för Stockholms jazzfestival. Och när vi når henne på telefon berättar hon gärna om sin tro och sin soul, men säger inget om sin fortkörning.

Det är eftermiddag i Sverige men morgon i Atlanta, Georgia, där Angie Stone bor. Hon låter trött.

– Jag håller egentligen på att göra frukost till min familj, men det är okej, säger hon.

Angie Stone är en av 2000-talets mest namnkunniga soulartis­ter. Karriären inleddes redan i slutet av 1970-talet när hon blev medlem i The Sequence, en av de första kvinnliga rapgrupperna. När albumet ”Black diamond” släpptes 1999 blev det starten på en framgångsrik solokarriär.”Mahogany soul” gjorde henne världsberömd två år senare och i dag har hon gett ut fem skivor i eget namn.

Du har spelat i Sverige flera gånger. Vad tycker du om Sverige?

– Jag har blivit väl mottagen som artist där. Människorna älskar min musik och jag älskar publiken.

Har du något speciellt minne från Sverige?

– Nah, inget som jag vill dela med mig av. Men det är ett bra ställe och jag gillar att komma dit.

Vad kan publiken förvänta sig av din spelning på Stockholms jazzfestival?

– Min katalog växer, så jag kommer att köra några låtar från varje skiva. Min publik brukar ge hundra procent, och det tänker jag också göra.

Angie Stone föddes i South Carolina 1961 och har sina rötter i den amerikanska Söderns gospeltradition (”Det var i kyrkan vi uppfostrades”). Samtidigt tog hon intryck av den framväxande soulscenen på 1960- och 1970-talen, med artister som Aretha Franklin, Marvin Gaye och Ann Peebles.

– Jag lyssnar fortfarande mest på musik från 1970-talet. Du vet, starka artister som gjorde tidlös musik.

Hon påpekar dock att all soul kan härledas till kyrkan och till den gospel som framförts där i flera generationer. Att hon är djupt troende råder inga tvivel om.

– Jag ber till Gud varje dag, i kyrkan eller hemma. Senast i går var jag på väg till min kyrka, men det hände en olycka på vägen så jag hann inte fram i tid.

Efter intervjun framkommer det vilken ”olycka” det handlade om. Angie Stone hade på väg till kyrkan blivit gripen för fortkörning och saknade dessutom giltigt körkort. Möjligen säger det mer om hennes iver att besöka Guds hus än om hennes förkärlek för höga hastigheter.

Många av dina texter handlar om olyckliga förhållanden. Varför återkommer du till det?

– Det är vardagen, det är så våra liv ser ut. Folk gör slut, blir ihop och gör slut igen. De flesta människor kan relatera till sådana låtar oavsett om de är i ett sådant förhållande själva eller ser andra som är det. De låtarna får folk att fortsätta orka leva.

Vad beror det på?

– Jag är ärlig när jag sjunger, jag säger sanningen. Det är en gåva som jag har. Och när jag sätter fingret på saker som andra känner igen sig i kan det lätta deras bördor. När jag sjunger om glädje tilltalar det inte folk på samma sätt.

Du har hållit på med det här i drygt tre decennier. Vad motiverar dig att fortsätta?

– Vetskapen om att min musik och mina ord berör andra människor. Jag vet att Gud har valt ut mig för att göra det här och dessutom har jag en stark överlevnadsinstinkt som jag ärvt från min pappa.

Du fyller 50 i år, hur känns det?

– I går skämtade jag med en annan som också var 49: ”Damn, kan du fatta hur gammal man är?” Tiden går så fort, men det besvärar mig faktiskt inte. Jag vet att jag inte ser ut som 50, så Gud har gjort mig en tjänst. När jag ser mig själv i spegeln ser jag en ung, duktig och stolt artist som det går bra för.

Vad tycker du om dagens soulscen?

– Det finns många unga stjärnor som väntar på att bli upptäckta. Du kan besöka nästan vilken kyrka som helst, där finns gott om begåvningar. Det är bara en tidsfråga innan de slår igenom.

Angie Stone arbetar just nu med nytt låtmaterial, inspirerat från den organiska soulen, berättar hon.

– Jag jobbar med ett nytt album som jag tänker mycket på. Hittills är fyra låtar klara. Men jag har ingen aning om när det kommer ut och vill inte stressa fram något.

Jazzfestivalen har flyttat till Skansen

Stockholms jazzfestival, numera Stockholm jazz fest, äger rum på Skansen i Stockholm mellan den 17 och 19 juni.

Endagsbiljett kostar 595 kronor och tredagarsbiljett (säljs endast till den som har DN-kortet) kostar 795 kronor.

I år uppträder förutom Angie Stone bland andra Goran Kajfes, Andreya Triana, Bilal Sayeed Oliver, David Sanborn trio med Joey DeFrancesco, Cassandra Wilson och Je Suis!

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.