Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Anti-Thatchersång ger BBC huvudbry

En anti-Thatcherkampanj har fått den 74 år gamla låten ”Ding Dong! The Witch is Dead” nå toppen på iTunes singellista. BBC Radio beslutade under fredagskvällen att inte spela hela låten i helgen.

Samtidigt som många britter sörjer Margret Thatchers bortgång, finns det andra som passar på att fira. Redan samma dag som hon avled startades en grupp på Facebook som uppmanade folk att ladda ner låten ”Ding Dong! The Witch is Dead” från filmen Trollkarlen från Oz (1939). Med över 20.000 nedladdningar ligger den nu i topp på Itunes singellista för Storbritannien.

Kritiska röster höjdes och menade att BBC inte borde spela låten på söndag, där de vanligtvis presenterar de singlar som gått bäst under veckan. Det slutade i en kompromiss där public service-bolaget förvisso kommer att spela låten, men endast ett klipp på fem sekunder.

– Det är en kompromiss och det är en svår kompromiss att göra. Du har väldigt känslomässiga argument från båda sidor av staketet. Låt oss inte glömma att vi även har en familj som sörjer en älskad familjemedlem som ännu inte är begravd, säger BBC Radios Ben Cooper.

Margaret Thatcher gick bort under måndagen. Hon blev 87 år gammal.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.