Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Artisterna sluter upp politiskt

Allt fler artister tar politisk ställning.
Allt fler artister tar politisk ställning.
I Sverige har musiker och kändisar länge lyst med sin frånvaro i politiska kampanjer. Men förändring tycks stå för dörren. Inför höstens val hjälper flera namnkunniga artister politiska partier på traven.

I USA är politiskt engagerade kändisar en självklarhet i valrörelserna. Barack Obamas presidentkampanj fick massiv uppbackning av den amerikanska artisteliten. Will I Am, Bruce Springsteen, Usher, Bob Dylan och Madonna stödde på olika sätt hans resa mot Vita huset.

Trenden har sakta men säkert börjat nå Sverige. Artisten Wille Crafoord var tidigt ute då han 2006 offentligt stödde Moderaternas valkampanj. Mona Sahlin har haft både komikern Henrik Schyffert och popsångerskan Marit Bergman som dragplåster, och KD:s ledare Göran Hägglund hyrde 2008 in Carola för att sjunga under partiets kommundagar i Uppsala.

Inför höstens val har ännu fler artister hoppat på partipolitiken. Hiphoparen Timbuktu, eller Jason Diakité, meddelade tidigare i år att han gått med i Socialdemokraterna. Ett engagemang som bland annat kommer att märkas under SSU:s "Festivalet" i Strömstad då han uppträder med Miss Li och flera andra artister. Även Anders "Moneybrother" Wendin stödjer samma parti.

Schlagerstjärnan Linda Bengtzing leder i början av september allsång tillsammans med Centerpartiet. Andra exempel är The Knife som nyligen skänkte pengar till Feministiskt initiativ, liksom ABBA-legendaren Benny Andersson. Ujje Brandelius, Doktor Kosmos-sångaren, jobbar för Vänsterpartiet.

Wille Crafoord har även i år engagerat sig för Moderaterna. Tillsammans med musikerna Mange Schmidt och Sofia Talvik har han gjort låten "Flyter" som är Moderaternas officiella vallåt.

– Det har aldrig varit något problem för kulturpersonligheter att stödja vänstern, dessutom ganska radikal vänster. Men mig veterligen har det inte funnits någon som givit sitt stöd åt den andra sidan, säger Wille Crafoord.

Han menar att fler kulturpersonligheter öppet borde våga stå för sina politiska åsikter.
– Många sade att det var politiskt självmord att öppet gå ut med att man var liberal. Men det har glädjande nog lättat väldigt mycket, säger Wille Crafoord.

Statsvetaren och socialdemokraten Stig Björn Ljunggren menar att artisters engagemang i partipolitik egentligen inte är någon nyhet. Redan på åttiotalet turnerade Jokkmoks-Jokke med Moderaternas valkampanj.

– Det har i dagens mediebrus blivit viktigare för partierna att hitta markörer som når fram till väljarna, artisterna är en viktig del av detta, säger Stig Björn Ljunggren.

Jesper Strömbäck är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Mittuniversitet. Han är skeptisk till vad han kallar partiernas "övertro på betydelsen av experter, kändisar och partiledare". De politiska partierna underskattar enligt Jesper Strömbäck den betydelse politikens innehåll faktiskt har för människor.

– Jag tror inte att artister som stödjer politiska partier har någon som helst betydelse för hur människor röstar. Möjligtvis kan det ha betydelse för stämningen i partiet, att man skapar en känsla av att man är på gång och att mobiliseringen är hög, säger han.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.