Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Avicii slutar turnera

Den svenska dj:n Avicii har fått nog av turnélivet. 2016 års turné och framträdanden blir därför de sista.
Den svenska dj:n Avicii har fått nog av turnélivet. 2016 års turné och framträdanden blir därför de sista. Foto: Christine Olsson/TT

I ett öppet brev publicerat på Aviciis hemsida säger världsstjärnan farväl till fansen.

2016 blir året då Tim ”Avicii” Bergling slutar uppträda och turnera. Det meddelar världsstjärnan själv i ett brev på sin hemsida.

Den svenska dj:n skriver bland annat att han ”aldrig kommer att ge upp musiken, och kommer att fortsätta kommunicera med mina fans genom den” men att ”2016 innebär min sista turné och sista shower”. Han lägger också in en brasklapp om att han också kan komma att göra scencomeback.

”Tack för att ni låtit mig uppfylla så många drömmar” skriver han i inlägget och namnger flera av de människor han har jobbat med under sin framgångsrika artistkarriär.

En av anledningarna till att Avicii inte vill fortsätta jobba som han gjort tidigare är bristen på fritid och ett privatliv. En insikt som kom för två veckor sedan under en roadtrip i USA, och som fick honom att ta det avgörande beslutet.

”Jag vet att jag är välsignad som har möjlighet att resa världen runt och uppträda, men jag har för lite tid till ett liv som en vanlig person bakom artisten”.

Läs mer: Aviciis avsked var väntat bland kollegerna

I ett inlägg på Twitter länkar hans manager och vapendragare Ash Pournouri till artistens brev. Redan i förra veckan twittrade Pournouri ett inlägg som hintade om nyheten.

DN har varit i kontakt med Pournouris bolag som i nuläget inte vill ge några kommentarer utan hänvisar till inlägget på artistens hemsida.

Avicii har minst sagt haft ett hektiskt turnéschema. Som mest kunde den svenske dj:n genomföra 320 spelningar på ett år. 2013 drabbades han av en akut bukspottkörtelinflammation som en konsekvens av det pressade schemat och tung alkoholkonsumtion och fick läggas in akut. Problemen ledde till operationer, en inställd turné och en längre paus från offentligheten. Även i år har stjärnan tvingats ställa in flera av sina kommande spelningar i vår.

Aviciis senaste album ”Stories” släpptes i fjol. Hans enda planerade Sverigespelning i år äger rum i Malmö den 5 augusti.

Läs mer: Nils Hansson: Det finns en öppning i Aviciis adjö


Läs mer. Avicii
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.