Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Bandet som blev för populärt för att hinna göra en ny skiva

Slagsmålsklubben bor tillsammans i en villa som de också använder som studio. På tomten står garaget, fanklubb­lokalen, som gett namn åt senaste skivan. Björn Anders Nilsson saknas på bilden
Slagsmålsklubben bor tillsammans i en villa som de också använder som studio. På tomten står garaget, fanklubb­lokalen, som gett namn åt senaste skivan. Björn Anders Nilsson saknas på bilden Foto: Anette Nantell
Det har gått fem år sedan Slagsmålsklubbens senaste skivsläpp. Med hemmabyggda instrument och ”uteliggarjazz” återvänder de nu med ”The garage”.

– Tanken var att soundet skulle låta som att man spelar på saker man hittat i en gränd, säger Kim Nilsson.

Att det har tagit de sex medlemmarna i Slagsmålsklubben ett halvt decennium att färdigställa den nya skivan, deras fjärde i ordningen, har främst ett rätt angenämt skäl: de blev helt enkelt för populära. Efter att ha turnerat med förra albumet ”Boss for leader” på hemmaplan erövrade de Europa och turnéplanen växte sig sakta längre och längre.

– Vi har tagit ett territorium i taget. När vi hade spelat sönder skivan i Sverige blev vi populära i Holland och sedan Tyskland och så vidare. Vi hann aldrig göra en ny skiva, säger Kim Nilsson.

Att besöka Slagsmålsklubben i studion är också att komma hem till bandet. De bor nämligen tillsammans i en gigantisk gulgrå villa på Stora Essingen i Stockholm. Varje medlem har sitt eget rum. I det gemensamma vardagsrummet, som för dagen värms upp av en brasa, hålls den haltande soffan upp av två vedträn. Killarna har tillfälligt hyrt ut huset eftersom de varit på en två månader lång semesterresa tillsammans. Under tiden de latat sig i Vietnam och Kambodja har husets inredning fått sig några rejäla partytörnar.

På tomten står garaget som fått ge namn åt den nya plattan. Det är här ”The garage” spelats in.

– Vi har gjort många olika varianter av den här skivan. Det har nog funnits tre eller fyra helt olika uppsättningar som vi skrotat. Till sist kom vi på att låtarna borde spelas in live eftersom det låter bäst när vi är ute och spelar, säger Frej Larsson.

Slagsmålsklubben gör fortfarande instrumental elektronisk dansmusik, men nya skivan är mer mörk och dov än förut.

– De låtar folk har skrivit under den här tiden har varit mer populära i moll helt enkelt. Men vi har alltid gjort olika harmonier och det är inte svart eller vitt på den här skivan heller. Det är inget dödsmetallalbum direkt, säger Frej Larsson.

Ledordet inför arbetet med ”The garage” var ”uteliggarjazz”. För att skapa rätt sound byggde bandet bland annat sina egna instrument. Resultatet kan man höra på skivspåret ”Tuktuktak”.

– Vi kollade upp hur man bygger smutsiga och skräniga instrument och sedan kokade vi lite plaströr, borrade lite hål i dem och satte dit någon ölburksflärp. Jag byggde till exempel något slags stor plastsaxofon, säger Frej Larsson.

– Det gick att ta ungefär två toner på instrumenten. Men ibland är det allt som behövs, säger Joakim ”Beebop” Nybom.

Slagsmålsklubben bildades år 2000, men dagens uppsättning har spelat ihop i tio år. Samtliga medlemmar, förutom Frej Larsson som är från Ronneby, känner varandra från Norrköping. Det var också där de bodde innan de hittade villan på Stora Essingen till uthyrning på Blocket.

– Vi har bott tillsammans i olika konstellationer i tio år nu. Vi är en klick folk som har hängt jäkligt länge och detta är ett av de ställen vi har bott på under den här musikaliska resan. Ibland när man ligger i badet här uppe hör man basen från fyra olika studior samtidigt, säger Frej Larsson.

Är det sant att skivan skulle heta ”Michael Jackson on the sea” från början?

– Ha ha, ja, ett kort tag. Det är ju ett fett namn, men det hade nog varit lite lätt förvirrande för våra internationella fans, säger Frej Larsson.

Det är ett namn som ligger ganska långt bort från ”The garage”.

– Verkligen, men skivan heter så för att vi gjorde den i garaget, men också för att det känns ballt att kunna åka tillbaka hit till den fysiska platsen och titta på garaget när vi har flyttat härifrån. Förhoppningsvis kommer det stå kvar här resten av livet, säger Frej Larsson.

Ni har väldigt lojala fans, särskilt för ett band som inte släppt en skiva på fem år. Hur har ni lyckats behålla dem?

– Det kan man fråga sig, men vi har en riktigt fet fanclub. Garaget är faktiskt också vår fanklubbs klubblokal, de kommer att hänga runt här i sommar. Flera som sitter i klubbens styrelse har blivit goda vänner eftersom vi har känt dem i tio år nu. De gick bara i sjuan, åttan när vi började. De är bra folk, skarpa knivar, säger Frej Larsson.

Er musik kallas ofta tv-spelsmusik. Hoppas ni slippa det ordet när ”The garage” recenseras?

– Vi har alltid gjort rätt okonventionell musik som folk har varit för gamla för att fatta. Men vi har utvecklat ett självförtroende för vårt eget material som gör att vi kan säga ”fuck you” och mena det. Vi vet.

Fyra skivor

Består av: Frej Larsson, Joakim ”Beebop” Nybom, Joni Mälkki, Kim Nilsson, Björn Anders Nilsson och Hannes Stenström.

Bildades år 2000 i Norrköping, Frej Larsson anslöt två år senare.

Har släppt albumen ”Den svenske disco” (2003), ”Sagan om konungens årsinkomst” (2004) och ”Boss for leader” (2007).

Frej Larsson är även bland annat med i grupperna Maskinen och Far och son.

Aktuella med: Det nya albumet ”The garage” som släpptes den 4 april.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.