Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Benny Anderssons Orkester

Benny Andersson, Helen Sjöholm och övriga musiker i BAO.
Benny Andersson, Helen Sjöholm och övriga musiker i BAO. Foto: Amanda Björk / Rockfoto

BAO briljerar. Benny Andersson har förmågan att nå sina lyssnare.

Musikrecension

Artist: Benny Anderssons Orkester.

Plats: Folkets park, Örnsköldsvik.

Det är en sådan där kväll när inget egentligen kan lyftas ur sin kontext. Vad som är vad är svårt att avgöra. Benny Andersson och hans stora orkester har satt upp sin scen i en sluttning ovanför Örnsköldsvik, vilket gör att hela fjärden, staden och Domsjöfabrikerna utgör fond för konserten.

Det är en varm och vacker kväll – hotet om regn visade sig eka tomt – röken stiger rakt upp ur de höga fabriksskorstenarna, ett tivoli glittrar vid vattnet och de rostiga byggnaderna speglar sig i vattnet utanför omlastningskajerna. I detta landskap har man arbetat hårt, men när slitveckan var över lyssnade man på just den typ av bruks- och underhållningsmusik Benny Andersson valt att spela här i kväll.

Ett stort tält är rest ovanför scenen, svenska fanor flyger i tältstolparnas topp och framför scenen står en grönmålad dansbana uppställd, behängd med kulörta lyktor. Allt är generöst tilltaget: orkestern är stor, repertoaren bred och kvällen lång: bandet spelar i över tre och en halv timme.

Det är inte första gången jag ser en helkvällsföreställning med BAO, och jag kan känna ett slags förskjutning i mitt intresse; från distanserat professionellt till deltagande.

Det kan vara åldern, men också ett resultat av Benny Anderssons förmåga att hitta fram till sina lyssnare. Faktum är dock att jag är rätt ensam om att vara född på 70-talet i detta publikhav. De flesta är mer än dubbelt så gamla som jag, vilket är synd. Här finns mycket att upptäcka, för en konsert med BAO är som en musiklektion.

Benny Anderssons Orkester rör sig fram och åter i nittonhundratalet och uppehåller sig gärna i den skarv där traditionen och moderniteten kolliderade och ny musik uppstod vid sidan om den gamla. BAO blandar schottis, polska, valser, polka, schlager, klassiskt och visa. Det är högt och lågt, fint och fult, det är musik som gjord för det arbetande folkets helgnöjen.

Allt präglat, förstås, av Benny Anderssons särskilda musikalitet. Han har så hög nivå man kan ha utan att för den skull bli det minsta akademisk eller exkluderande. Mycket av den musik han skriver är egentligen rätt underlig, men eftersom han är den han är – ett slags representant för de breda folklagren – så blir den ändå genuin. Andersson är en samtida nationalromantiker, men med en folklig förankring Wilhelm Peter­son-Berger bara kunde drömma om.

Det blir förstås en strålande kväll. Musikaliteten flödar och Tommy Körberg och Helen Sjöholm briljerar med sina röster. Körberg hittar närvaron i storslagna ”Jag hör …”. Kasten är många och tvära, och folket på dansbanan får lika ofta stå och titta som att dansa när orkestern spelar någon av Benny Anderssons märkliga signaturmelodier i hemkokt fristil.

Sedan blir det spelmansstämma när Orsa Spelmän får utrymme. Och stenkakeschlager av Jules Sylvain, följt av polka och surrealistisk schlager av Kristina Lugn. Det är spretigt, men ändå sällsamt sammanhållet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.