Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Beyoncés politiska utspel väcker starka känslor

Beyoncé med en av sina dansare under årets Super Bowl.
Beyoncé med en av sina dansare under årets Super Bowl. Foto: Matt Slocum

Artistens nya video ”Formation” och uppträdandet på Super Bowl har fått många att reagera. Nu får artisten kritik från New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani för att hon främjar polishat.

Beyoncés uppträdande under pausunderhållningen på Super Bowl har väckt stor uppmärksamhet för sitt politiska ställningstagande. Även videon till hennes nya låt ”Formation”, som släpptes strax innan uppträdandet, har hyllats i bland annat The Guardian för sitt budskap och för att den ”tar tillbaka afroamerikaners narrativ”.

I videon ses bland annat ett afroamerikanskt barn avsluta en dans framför en rad poliser i kravallutrustning. I bakgrunden syns orden ”sluta skjut oss” målade på en vägg. Och i flera scener sitter Beyoncé på en polisbil som sjunker när vattnet stiger, i en referens till översvämningarna i New Orleans, där afroamerikaner drabbades hårt.

Efter Super Bowl-framträdandet passade några av Beyoncés dansare också på att hålla upp en skylt där det stod ”Justice 4 Mario Woods” i en video som blivit viral och gett stor uppmärksamhet till fallet Mario Woods. Han var en afroamerikansk 20-åring som sköts till döds av polisen i San Francisco i december förra året. Enligt polisen sköts han när han gjorde utfall med en kökskniv, men videofilmer som spritts på nätet visar Mario Woods med händerna vid sidorna när han skjuts, skriver The Guardian.

– Att Beyoncé gör ett visuellt uttalande som stöttar den här rörelsen är så starkt. Hon återuppväcker Nina Simones ande. Jag hoppas att det här kan ändra synen på vad det betyder att vara svart och stolt, säger Rheema Emy Calloway till tidningen.

Calloway är aktivist i rörelsen Black lives matter som jobbat mot marginalisering av USA:s svarta befolkning, bland annat genom att ge upprättelse till personer som Mario Woods, som de menar blivit offer för polisens rasism.

Men alla är inte positiva till Beyoncés politiska ställningstaganden. Under en intervju i Fox News Channel kallar Rudy Giuliani, New Yorks tidigare republikanske borgmästare, Beyoncés uppträdande för ”skandalöst”. Enligt New York Post menar han att framträdandet var en attack mot de poliser som jobbar hårt för att skydda befolkningen:

– Det här är fotboll, inte Hollywood, och jag tyckte det var riktigt skandalöst att hon använde det som en plattform för att attackera poliser som är de som skyddar henne och skyddar oss, och som håller oss vid liv. Det vi borde göra i den afroamerikanska gemenskapen, och i alla gemenskaper, är att bygga upp respekten för polisen och fokusera på det faktum att när något går fel, okej, då jobbar vi på det. Den stora majoriteten poliser riskerar sina liv för att hålla oss säkra, säger Rudy Giuliani i programmet.

Rudy Giuliani är inte den enda republikanska politikern att kritisera ställningstagandet. På Twitter skriver den republikanske senatorn Pete King att ”Beyoncés video till 'Formation' var poliskritisk och skamlig. Den upprepar den stora lögnen om Michael Browns oskuld. Poliser förtjänar stöd – inte kriminella”.

Han fick dock snabbt mothugg av andra twittrare. ”Att peka ut att poliser dödar folk är inte poliskritiskt. Det är verkligheten. Det kan vara svårt att begripa att poliser inte är perfekta”, skrev en av dem.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.