Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Bildextra: David Bowies liv och karriär

En av rockhistoriens största ikoner har tystnat. Beskedet om David Bowies död skakar en hel musikvärld och nu strömmar hyllningarna in från fans och kollegor. ”Han var en av mina största inspirationskällor”, twittrar Kanye West.

Kanye West är en av alla världstärnor som uttryckt sin sorg på sociala medier. ”David Bowie var en av mina största inspirationskällor. Så orädd, så kreativ, han gav oss magi för en hel livstid”, skriver han på Twitter.

”Jag är förtvivlad! Den här underbara artisten förändrade mitt liv! Första konserten jag någonsin såg i Detroit!” skrev Madonna på Instagram.

So lucky to have met you!!!! Hot Tramp I love you So! ❤️#rebelheart

Ett foto publicerat av Madonna (@madonna) Jan 10, 2016 kl. 11:30 PST


Iggy Pop hyllade under måndagen sin döda vän på Twitter:

”Davids vänskap var ljuset i mitt liv. Jag har aldrig tidigare träffat en så briljant person. Han var den bästa”.

Den brittiske komikern Eddie Izzard uppmanade varenda radiostation att bara spela Bowies musik i dag: ”Världen är skyldig honom det”.

 ”Förtvivlad... En legend är borta” skrev Cher. ”Vila i frid”, skrev rockbandet Foo Fighters. ”Jag önskar att han kunde ha stannat på jorden längre”, skrev författaren J K Rowling. Även Pharrell Williams uttryckte sin sorg: ”Han var en sann innovatör, en sann konstnär. Må han vila i frid.”

Läs recensionen av Bowies sista skiva ”Blackstar”

Bowies inflytande som inspiritionskälla var ett genomgående tema i de reaktioner som twittrades ut omedelbart efter hans död. Musikern Linda Perry, känd från ”Four non Blondes”:

Komikern Ricky Gervais:

 Sonen Duncan Jones twittrade om sin sorg med en bild:

Även utanför kultursfären kom reaktioner – brittiska premiärministern David Cameron beskrev hur han växt upp med Bowies musik.

Tysklands utrikesdepartement tackade musikikonen i en tweet ”för hjälpen med att riva” Berlinmuren, rapporterar AFP. I inlägget länkar de till musikvideon ”Heroes”, som spelades in i Västberlin under kalla kriget.

Även en rad svenska artister och kollegor har hyllat Bowie under morgonen.

”En av historiens största artister har gått ur tiden. Vila i frid David Bowie”, twittrar operasångerskan Malena Ernman

”Millons weep a fountain. En sån sorg! Vila i frid David Bowie och finns det liv på Mars så ses vi där”, skriver sångaren och låtskrivaren Niklas Strömstedt.

Läs mer: Johan Hilton: ”Han tog risken – och gjorde det coolt att böga”

Susanne Ljung, mode- och musikjournalist, säger till DN:

– Han visade på att det fanns en annan typ av män än killarna i klassen. Han vidgade mina vyer för hur manlighet kan se ut och gav ett fönster mot nya möjligheter. I dag skulle jag säga att han gav mig en queer-insikt om att det inte måste se ut på ett visst sätt och det också kan låta på andra sätt.

Thomas Johansson, styrelseordförande Live Nation, har jobbat med David Bowie sedan 1983 med konserterna på Ullevi och senare på Eriksbergs varv, Cirkus och Globen.

– Han är en av vår tids största rockartister någonsin, jag tänker på honom som jämställd med John Lennon. Han hade en förmåga att tolka inte bara en 20-årings liv utan också en vuxen människas liv, särskilt på senaste skivan ”Black star”. Under hela sitt liv som musiker har han fortsatt att berätta saker om oss och vår samtid, säger Thomas Johansson till DN. 

Fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin minns hans viktiga roll för gaykulturen:

– Som homosexuell var David Bowie för mig på 70-talet väldigt viktig, då han var oerhört könsöverskridande på ett konstnärligt sätt. Gaykulturen var då väldigt svältfödd och det androgyna han körde med blev en uppmaning om att könen kunde flyta fritt. Han var en konstnär av hög klass som gjorde detta, samtidigt som många andra konstnärer och artister höll inne med sin sexualitet. Eftersom han var en ikon redan på 70-talet så påverkade han en hel värld med sin stil. Inte bara hans musik, utan hela hans uppenbarelse, hur han klädde sig och hans texter blev därför väldigt viktiga, säger Elisabeth Ohlson-Wallin till DN.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.