Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Björk hyllas med konserter

Björk firar sin 50-årsdag om några veckor och hyllas av svenska artister med konserter i Umeå och Stockholm.
Björk firar sin 50-årsdag om några veckor och hyllas av svenska artister med konserter i Umeå och Stockholm. Foto: Inez and vinnoodh

Edda Magnason, Jenny Wilson och Moto Boy gör gemensam sak med Norrlandsoperan och Radiosymfonikerna i en hyllning till isländska popstjärnan Björk i samband med hennes 50-årsdag.

”Made by Björk” produceras av Norrlandsoperan i Umeå, där den har premiär på Björks 50-årsdag den 21 november. Konserten spelas också i Berwaldhallen i Stockholm den 3 och 4 december.

Konserten för samman både låtar ut Björks egen produktion liksom de artister hon influerats av, som Brian Eno, Kraftwerk och Karlheinz Stockhausen.

Läs en intervju med Björk här.

"Björk har ett eget, gåtfullt universum och dess storslagenhet gör sig otroligt bra för symfoniorkester", säger Radiosymfonikernas dirigent och orkesterarrangör Hans Ek i ett pressmeddelande.

Björk inledde i sin karriär i gruppen Sugarcubes på 1980-talet. Första soloalbumet "Debut" kom 1993, och i januari i år gav hon ut sin nionde platta "Vulnicura".

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.