Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Björn Wiman: Rått, rappt – och rimligt

Det tungt kriminellt belastade hiphopkollektivet Kartellens nya skiva "Ånger & kamp del 2" inleds med ett av Olof Palmes vackraste tal: en drabbande gestaltning av samhällets klasskillnader, de som har och de som inte har. Under de senaste veckorna har jag ofta tänkt att det är ett tal som vore omöjligt i dagens identitetsfixerade representationskultur. Skulle en överklassman som Palme i dag så ohämmat kunna göra sig till tolk för sin raka motsats? Och går det i dag – enligt samma tankegång – över huvud taget att lyssna på Kartellens desperata skildringar av förorternas kriminalitet om man till vardags klär sig i kavaj?

Man måste ändå tro att det gör det. Den svenska hiphopens framsteg i offentligheten under det senaste året fyller uppenbarligen ett tomrum på engagerande berättelser om ett nytt samhälle – många svenska rappare gör vad bra berättare alltid har gjort: skapar inlevelse och insikt även i sådant som man inte själv upplevt.

"Palme fick ett nackskott, SD fick en jackpot", rappar Timbuktu också på "Svarta duvor & vissna liljor", den låt som nu hamnat i centrum för en debatt om hot mot SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Rått? Ja. Rimligt? Ja, det också. I ljuset av den senaste tidens attacker mot svenska politiker är det givetvis obekvämt men också viktigt att konstatera att det även fortsättningsvis måste få vara skillnad på vad som sägs i en mer eller mindre fiktiv gestaltning – i detta fall en låt – och på vad som sägs i andra sammahang; Kartellens Sebbe Stakset har ju tidigare dömts för att ha hotat SD-ledaren på nätet.

I fallet med raden att "dunka Jimmie gul och blå hissa i en flaggstång" ska man dock vara bra blind om man inte ser parallellen till en annan av det svenska folkhemmets största ikoner, känd både för sitt sociala engagemang och för att hissa upp folk i flaggstänger. Går Emil i Lönneberga igen ute i "orten"? Ja, jag tror bestämt att det är så man ska se Kartellens hot om flaggstångshissning. Ett hyss.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.