Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Bör man byta ut Spotify mot Apple Music?

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Stämningen påminde om en landskamp. Dagarna efter att Apple music hade visats upp var det USA-Sverige hela tiden. Kommer Apple krossa Spotify? Det skrevs krönikor. Det satts i morgonsoffor. Det uttalades profetior. Givetvis innan Apple music fanns på riktigt. Men nu har två veckor gått sedan Spotifydräparen dök upp i Iphones.

För den dök faktiskt bara upp. Apple ber inte om lov att installera Music på alla Iphone utan smugglar med den när telefonen uppdateras. Plötsligt ligger där en app med det självklara namnet ”musik” att klicka på, som erbjuder tre gratismånader.

Det går alltså att köra tjänsten till början av oktober utan att betala, något som lätt glöms bort. Välkommen som betalande prenumerant.

Så, håller Apple music måttet? Givetvis, om måttet är att till­godose den strömmade musiktjänstens basala grundkrav: Att söka upp låtar, få dem att strömma utan avbrott och att kunna lägga den i spellistor. Saken är bara att detta har blivit en slags digital stapelvara, något självklart som inte räcker i sig. Utbudet är snarlikt, ljudkvaliteten också.

Apple försöker utmärka sig med rekommendationer, låtsamlingar och radiostationer. Nu för tiden gör Spotify samma sak, men en period var det en skräckupplevelse för den oinspirerade. Man öppnade programmet, insåg att all världens musik låg tillgänglig, såg den tomma sökrutan och kände sig lika tom själv när man inte visste var man skulle börja.

I Apple music finns alltid någonstans att börja. Samlingarna är så förpackade och serverade att det nästan provocerar. Apple gör allt för att stryka medhårs. På min startskärm syns ”Det bästa inom glitch”, komplett med en liten text (på svenska!) om genrens ursprung. Min inre truliga tonåring himlar med ögonen, suckar ”ah men jag veeet”.

Till skillnad från Spotify har Apple inte åratal av lyssnande att bygga sina rekommendationer på, utan tvingas fråga användaren vad man gillar. Det görs genom att musikhistorien sammanfattas i en handfull rosa bollar, där varje representerar en genre. Ett klick för gilla, två för gilla mycket. Håll nere fingret för att ogilla. Ikonerna måste, som någon skrev, vara gjorda av folk som hatar musik. Reggae är en palm. Där finns den perversa etiketten ”alternativt”. (Nej tack, jag gillar ordinarie musik.) The Knife sorteras under ”industriellt”. En knapp kallas ”folkmusik” på svenska, men representeras inte av en nyckelharpa utan en akustisk gitarr och måste sägas vara en risig översättning av ”folk music” i nordamerikansk mening.

Givetvis är det för fel och trubbigt för att säga något om musiksmak utanför Rix FM-grova uppdelningar. Apple begrep exempelvis inte att jag själv mest lyssnar på daterad gubbtechno, som inte har utvecklats sedan millennieskiftet. Kanske av ren artighet.

Mer lyckad är tanken på spellistor från artister, dj:s och musik­publikationer. Hittills är de få, men det lockar att välja avsändaren. I algoritmernas tidevarv är det mänskliga urvalet lyx.

I övrigt flyter Apple music på och ärligt talat är det allt en musiktjänst ska göra. Enstaka brister i gränssnittet finns, som att man inte kan skapa en spellista och lägga till en låt i den i samma meny. Men det är undantag.

Apple har ett sätt att trumfa Spotify. Det riktiga hotet mot en musiktjänst är att artister som, likt Taylor Swift i fjol, lackar ur och tar bort sin musik. Apple music är inte immunt, men om det händer kan dessa låtar säljas styckvis för nedladdning, precis som Itunes har fungerat i ett årtionde. Det vore inte optimalt, en strömmande tjänst ska vara komplett.

Bör man byta ut Spotify? Det finns egentligen ingen anledning. Priset är ungefär detsamma. Utbudet snarlikt. De väsenliga funktionerna är likadana. Men förmodligen kommer det inte spela någon roll. Apple, med 800 miljoner registrerade, kommer dundra fram som en ångvält. Sedan är det bara att finna sig i de rosa bollarnas tunga inflytande över musiken.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.