Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 21:17 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/musik/bruno-berberes-vet-hur-vi-ska-vinna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Bruno Berberes vet hur vi ska vinna

Bruno Berberes har två favoriter, men får inte säga vilka.
Bruno Berberes har två favoriter, men får inte säga vilka. Foto: Magnus Hallgren
Bruno Berberes heter han, nya Internationella juryns ordförande. För DN:s Mattias Dahlström avslöjar han i en exklusiv intervju hur vi ska gå till väga för att vinna hela rasket i Moskva.

Under Melodifestivalens första deltävling i Göteborg för drygt sex veckor sedan presenterades Bruno Berberes som den nya Internationella juryns ordförande. Men efter det har fransmannen, med åtta år som ansvarig för den franska delegationen på meritlistan, hållit sig i skymundan. Till nu. Berberes är på plats i Globen för att bevaka finalen och han har givetvis en idé om hur Sverige ska gå till väga när de röstar på lördag.

– När du väljer en sång för ditt land så gäller det att inte bara tänka på att vinna. Den måste vara smart, kvalitativ och komma från hjärtat. Jag har lyssnat igenom de låtar som är klara för ESC och ungefär hälften av dem är typiska schlager, de skulle kunna komma från vilket land som helst, den andra hälften är mer etniska. Det här året verkar det som att allt fler bidrag sjungs på landets eget språk. Jag är en stor förkämpe för nationell identitet, jag gillar att turkar sjunger på turkiska och greker på grekiska.

Vad tycker du om de 32 svenska bidrag du har sett under de här veckorna?
– Vill du verkligen veta? Nu får jag aldrig komma tillbaka. Jag tycker ni har både det bästa och det sämsta av schlager. När något är bra är det verkligen bra och när något är dåligt är det riktigt dåligt. Jag har två favoriter i finalen, jag får inte säga vilka, som jag tyvärr inte tror har en chans hos det svenska folket, eftersom det är rätt komplicerade sånger. Samtidigt måste jag säga att svenskarna i alla fall är öppensinnade: de röstade in dessa låtar i finalen, vilket aldrig skulle skett i Frankrike.

Juryns bidrag till finalen har varit att ge en elfte extraplats i finalen till Sofias ”Alla”, men annars är Berberes osäker på om Internationella juryn kommer att ha någon direkt effekt på röstningen.
– Jag vet faktiskt inte. Vi har varit här för att ge råd till de röstande svenskarna, men jag tror i slutändan att de kommer att rösta som de vill. Skulle vi göra något liknande i Frankrike så skulle folket automatiskt rösta tvärtemot – eftersom de är franska, hehe.

Hur ska vi undvika att komma på säg 17:e eller 18:e plats igen?
– Glöm inte det här: i år kommer det att finnas en riktig jury i Eurovision. Som till stor del kommer att bestå av artister. Och de ser igenom om ni skickar något som är för uttänkt. Då kommer ni att förlora, men skickar ni något ärligt och uppriktigt kommer ni att vinna. Välj en sång som ni gillar, inte den sång ni tror kan vinna i Eurovision Song Contest.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.