Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

Carola: Jag var förälskad i en kvinna

Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är superavsnittet alla ser fram emot. Carolas dag i ”Så mycket bättre” kommer inte göra någon besviken. Schlagerstjärnan talar ut om sin gayförälskelse och självmordstankarna i början av karriären.

Nyheten att Carola Häggkvist skulle medverka skapade en ordentlig förhandshajp kring årets säsong av TV4:s ”Så mycket bättre”. Programmet fick en bra start, men har tappat många tittare på vägen. Nu har turen kommit till Carola och för att locka tillbaka tittarna sänder TV4 på lördagen ett superavsnitt som förlängs med en halvtimme.

– Först undrade jag vad de andra skulle tänka, jantelagen och så, men sedan tänkte att jag att jag ska vara tacksam för att TV4 vill göra så här, det är bara att tacka och ta emot, säger Carola.

Tittarna kommer knappast att bli besvikna. Sveriges största schlagerstjärna lägger alla korten på bordet och talar öppenhjärtigt om sitt liv. När Love Antell gör en queertolkning av en av Carolas största hitlåtar berättar sångerskan att hon i sin ungdom själv var förälskad i en kvinna.

– Jag kände en extrem attraktion men valde att inte kliva på, säger Carola i programmet.

Att berätta om förälskelsen var ingenting hon hade planerat.

– Nej, hjälp! Det kom bara där och då. Jag visste inte vilken låt som Love skulle sjunga så jag var inte beredd på temat. Jag kände att det var rätt att berätta om att jag kunde ha tagit en annan väg i livet. Nu kanske många tycker att det inte finns ett val, och det kanske det inte gör, jag har inte svar på det. Men om man är lite nyfiken och tveksam så kanske det finns ett val, säger hon när TT träffar henne dagarna innan sändning.

Carola Häggkvist karriär är unik i sitt slag. Som 16–åring vann hon Melodifestivalen och blev över en natt Sveriges största popstjärna. I ”Så mycket bättre” berättar hon om hur uppmärksamheten och pressens hetsjakt tärde på henne.

I det förtroliga samtal som uppstår vid middagen i programmet avslöjar Carola att hon funderade på att ta sitt liv när hon i mitten av 1980-talet var i USA för att satsa på en internationell karriär.

– Jag hade en övertygelse om att göra en internationell satsning och jag har sett världen som min plattform. Men jag hade inte den frid jag behövde för att klara den satsningen och då började jag må dåligt, säger Carola.

Det är en delvis annan bild av Carola som växer fram. Hon är öppen med hur svårt det varit för henne att vara sig själv i offentligheten och talar tacksamt om den värme hon kände tillsammans med de andra artisterna.

– Det var en så respektfull och hedervärd stämning och det var det jag blev så rörd över. Jag fick sitta med mina egna och de ställde ärliga frågor. Det var som att tala med nyfunna vänner, jag vågade vara ärlig, säger Carola.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.