Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Musik

Danska drömmar om en ny seger

Svenskättade Emmelie de Forest är favorit i Malmö Arena på lördagskvällen.
Svenskättade Emmelie de Forest är favorit i Malmö Arena på lördagskvällen. Foto: Anders Hansson
Svenskättade danskan Emmelie de Forest är segertippad i kväll med sin flöjtspäckade barfotaschlager. Själv tar hon lätt på favoritskapet och är glad att låten är sann mot hennes folkpoprötter.

Fram till för några månader sedan var tjugoåriga Emmelie de Forest helt okänd hemma i Danmark; jobbade på kafé och drömde om en musikkarriär. När hon ställde upp i Melodi Grand Prix, den danska motsvarigheten till Melodifestivalen, var det utan några större förhoppningar om att vinna.

– Det var artister med som var mycket större, som var kändisar! Jag blev väldigt överraskad, säger Emmelie de Forest när vi träffas på ett soligt hotelltak i Malmö.

Men hennes folkmusikinspirerade flöjt-och-trumdänga “Only teardrops” vann Danmarks hjärtan.

– Jag tror att det var något man inte sett i Danmark tidigare. Det är mystiskt, och ite “naturbarn” med mina bara fötter. Dramatiken med trummor och flöjt är något vi aldrig haft i Melodi Grand Prix, och jag tror att folk gillade att det var ärligt på scenen, naturligt och inte för mycket smink.

Nu är du plötsligt känd i Danmark. Hur är det?

– Det har hänt ett par gånger att folk känt igen mig i en taxi eller på gatan, men alla har varit snälla. Det är inte något jag tänkt så mycket på, säger Emmelie de Forest.

Hon är uppvuxen i Danmark men har en svensk pappa och syskon i Solna, och det var föräldrarna som väckte hennes musikintresse när hon var barn.

– Jag var på många konserter med mamma och pappa när jag var liten. Jag minns en symfoniorkester i Randers i Danmark, och att jag tyckte att det var så vackert med alla stråkar. Senare var jag också på rockkonserter, Iron Maiden och AC/DC.

Redan som treåring sade Emmelie de Forest till sin mamma att hon skulle bli artist. Hon gick på en skola med musik- och teaterinriktning, och när hon var fjorton träffade hon den skotske folksångaren Fraser Neill på en liten festival. De spelade in en demo, och Emmelie de Forest följde med honom på turné runtom i Danmark.

– Vi var ute varje helg och spelade. Mamma var chaufför och roadie – jag hade ju inget körkort! Mina föräldrar har alltid backat upp mig när det gäller kreativa saker.

Drömmen om Eurovision Song Contest föddes också tidigt. När hon var i Sverige hos sin pappa och sina syskon såg hon hur stor Melodifestivalen var här, och med sin danska bror och mamma tittade hon på Melodi Grand Prix.

– Jag har starka minnen från när Olsen Brothers vann 2005. Jag vet att jag tänkte: Det här vill jag också göra en dag.

Du ville vara Olsenbröderna?

– Haha, ja det tänkte jag!

Genom en kompis som arbetar på Danmarks Radio fick Emmelie de Forrest kontakt med teamet bakom den danska tävlingen, och skickade in en låt. Hon har inte själv skrivit ”Only teardrops”, men tyckte om den från första stund hon hörde den på sin managers kontor.

– Den har mycket folkmusik och world music i sig och plockar upp det jag gjorde med Fraser Neill. Det var åt det hållet jag ville gå musikaliskt. Den är väldigt jag som artist, och jag kan stå för den. Jag hade aldrig ställt upp med en låt jag hatar! Låten har utvecklats mycket sedan den första demon också. I början lät den mer popcountry och det var en människa som visslade flöjtslingan.

Vad handlar låten om?

– Man kan tolka den på flera sätt. Första gången jag hörde den tänkte jag att den handlar om världen, om krig och fred och kärlek. Men det kan också vara ett förhållande där man är oense om hur man ska vara mot varandra.

Hur känns det att vara favorit­tippad i finalen?

– Bra. Kanske var jag lite nervös i början, men jag försöker att inte tänka för mycket på det. Det är positivt att folk tror på mig och låten.

Känner du press?

– Kanske lite. Jag representerar mitt land och vill gärna göra det bra. Jag är min egen största kritiker och vill att det ska bli perfekt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.