Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Musik

David Bowie släpper nytt album

Efter hjärtattacken 2004 trodde många att karriären var över. Men David Bowie gör det David Bowie gör - överraskar. Nu släpper han singeln ”Where are we now?” och ett nytt album väntas i vår.

"Allt flyter", konstaterade Herakleitos redan 500 år före Kristus. I dag gäller snarare "allt läcker". För alla utom David Bowie. På sin 66:e födelsedag släpper popveteranen bomben: en helt ny singel som i vår följs upp av ett nytt studioalbum. Skivan blir hans 30:e och den första han gjort på 10 år. Om någon artist bevisat sanningen i den försokratiske filosofens mest kända fragment är det David Bowie. Få har på samma sätt lyckats återuppfinna sig själva med varje ny skiva.

Musikjournalisten Jan Gradvall var en av dem som tappade hakan när nyheten om Bowies nya skiva briserade.

– Från väldigt initierade källor i skivbranschen fick jag höra att ryktet var att han aldrig mer skulle göra en skiva. Han har bara uppträtt en gång sedan hjärtattacken. Det är otroligt att han lyckats hålla det här hemligt, säger han.

Bowie nya singel heter "Where are we now?". En video finns på artistens hemsida och låten går att köpa via Itunes. Skivan får titeln "The next day" och skall enligt Bowies skivbolag Sony släppas i mars. Jan Gradvall imponeras av David Bowies nya singel.

– Jag tycker att den är fantastiskt bra. Inte bara för att den är så melankolisk och vacker, den säger något nytt. Det är en kommentar till de här sista tio åren och till att komma tillbaka till livet. Den innehåller också en parafras till "Space oddity", Bowies genombrott, så det är inte vilken låt som helst.

Fakta: David Bowie

Är: 66-årig (fyller den 8 januari) musiker, låtskrivare, producent och skådespelare från England.

Tidigare: David Bowie har släppt 29 studioalbum. Hans första "David Bowie" kom 1967, men genombrottet kom med nästa skiva, albumet "Space oddity" från 1969. Bowie har genom tiderna verkat inom ett stort antal genrer och har på scenen antagit olika gestalter. Hans senaste album, "Reality" kom 2003. 2004 drabbades Bowie av en hjärtattack som många trodde skulle innebära slutet för hans karriär.

Aktuell: Den 8 januari släppte han singeln "Were are we now?" och albumet "The next day" kommer i mars.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.